Juncker wil snel bijdrage van lidstaten

Brussel heeft haast met optuigen van nieuw investeringsfonds

"Ik heb geen woorden nodig, ik heb geld nodig." Jean-Claude Juncker zei het gisteren in het Europarlement in Straatsburg, en hij zal het vanavond in Brussel herhalen. Daar schuift de voorzitter van de Europese Commissie aan bij de 28 EU-regeringsleiders, die het over zijn investeringsplan zullen hebben.

Dit ambitieuze plan, dat de Luxemburger eind vorige maand presenteerde, vormt de hoofdmoot van de laatste eurotop van dit jaar.

Met een bescheiden 21 miljard euro moet het Europese Fonds voor Strategische Investeringen (Efsi) de komende drie jaar zo'n 300 miljard aan private investeringen losweken. Al bij de presentatie riep Juncker de lidstaten op het fonds te spekken met aanvullende bijdragen, in geld of garanties.

Maar die landen kijken de kat uit de boom. Volgens een hoge EU-functionaris is dat logisch omdat het fonds zowel praktisch als juridisch nog moet worden aangekleed. In een aantal hoofdsteden wordt over een bijdrage nagedacht, aldus deze functionaris. De toezeggingen komen volgens hem vanzelf als het fonds er eenmaal staat.

"Verscheidene landen hebben hun potentiële belangstelling laten blijken", zei ook Juncker gisteren. "Ik wacht nu op concrete voorstellen", voegde hij daar ietwat ongeduldig aan toe. Juncker had al in een eerder stadium laten doorschemeren dat nationale bijdragen mogelijk niet meetellen voor de strenge EU-normen over begrotingstekorten. Hoe die coulance er precies uit komt te zien, wordt in januari duidelijk.

In de (uitzonderlijk korte) ontwerp-conclusies van de eurotop die al in Brussel circuleren, staat een strak tijdschema voor het investeringsfonds. Volgende maand presenteert de commissie een gedetailleerd voorstel. Vervolgens moet zowel het Europees Parlement als de Raad akkoord gaan, waardoor het fonds al halverwege volgend jaar operationeel zou moeten zijn en concrete projecten zou moeten financieren - een ambitieus tempo.

Daarnaast wordt gewerkt aan het zogeheten 'vier-voorzitters-rapport', een overkoepelende visie op een beter eurozone-bestuur van de voorzitters Juncker (commissie), Tusk (raad), Draghi (centrale bank) en Dijsselbloem (eurogroep). In die visie zouden begrotingsdiscipline, structurele hervormingen en investeringsbeleid één holistisch geheel moeten vormen in plaats van de afgebakende beleidsprioriteiten die het nu zijn.

In oktober was er even sprake van dat ook dit rapport tijdens de eurotop van vandaag en morgen op tafel zou liggen, maar door het verse aantreden van Juncker en vooral Tusk is meer tijd nodig. "Dijsselbloem wil de vaart erin houden en al in het vroege voorjaar stappen zetten", laat het ministerie van financiën in Den Haag desgevraagd weten.

Tusk houdt 't kort

Zoals Jean-Claude Juncker een frisse wind wil laten waaien door de Europese Commissie, zo heeft Donald Tusk kennelijk dezelfde ambities in de Europese Raad, het podium waar de regeringsleiders elkaar treffen. Op 1 december nam de Poolse oud-premier het voorzittersbelletje over van Herman Van Rompuy. De agenda, de uitnodigingsbrief en de concept-conclusies van Tusks eerste top zijn ongekend kort en helder. Normaal gesproken kent een eurotop een donderdagavondsessie en een vrijdagmorgensessie. Zo is het nu ook gepland, maar er wordt rekening mee gehouden dat Tusk de regeringsleiders vanavond al naar huis stuurt als hij tot de conclusie komt dat de agendapunten (twee stuks) naar behoren zijn besproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden