Juncker loopt spitsroeden

Commissievoorzitter moet op het laatste moment met portefeuilles schuiven

CHRISTOPH SCHMIDT

Aankomend voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en het Europees Parlement zijn verwikkeld in een race tegen de klok om de nieuwe commissie op tijd te laten aantreden.

De Luxemburger maakte gisteravond enkele ingrijpende wijzigingen in zijn team bekend. Die waren nodig na het wegvallen van de Sloveense kandidate Alenka Bratusek. De ex-premier was vorige week te licht bevonden door het parlement.

Haar vervangster Violeta Bulc zou de nieuwe eurocommissaris voor transport moeten worden. De Slowaakse sociaal-democraat Maros Sefcovic, eurocommissaris sinds 2009 en in Junckers oorspronkelijke plannen de nieuwe transport-commissaris, schuift door naar een zwaardere post: hij wordt, als een van de vicevoorzitters van de commissie, verantwoordelijk voor het opzetten van een Europese energie-unie.

Die taak was eerst aan Bratusek gegund. De onervarenheid van Bulc - ze is minder dan een maand actief in de Sloveense politiek - is er de oorzaak van dat Juncker die zware portefeuille bij iemand anders moest onderbrengen.

Zowel Bulc als Sefcovic moet nog op hoorzitting verschijnen in het parlement, waarschijnlijk maandagavond in Straatsburg, waar het parlementaire circus dan weer is neergestreken. Dinsdag wordt het eindoordeel verwacht over de twee kandidaten. Mocht dat positief uitvallen, dan kan het parlement woensdag in een plenaire sessie instemmen met de gehele commissie-Juncker.

Alleen als dat strakke schema wordt gevolgd en er onderweg geen ongelukken gebeuren, kan de nieuwe commissie begin november het stokje overnemen van de uitgaande commissie-Barroso. Lukt dat niet, dan betekent dat waarschijnlijk een maand uitstel.

De meeste aandacht gaat de komende dagen uit naar de vijftigjarige Sloveense Violeta Bulc, wier curriculum vitae menig wenkbrauw in Brussel heeft doen fronsen vanwege haar esoterische voorkeuren. Tegelijk geldt ze als een succesvolle zakenvrouw. Vorige maand trad ze toe tot de nieuwe regering in Ljubljana.

Juncker, die dinsdagavond voor het eerst met haar sprak, noemde Bulc na afloop 'zeer geschikt'. Zijn woordvoerder voegde daar gisteren aan toe: "recht door zee, goed voorbereid en met een indrukwekkend vermogen om snel te leren".

Met name die laatste eigenschap heeft Bulc hard nodig ter voorbereiding op een ongetwijfeld pittige hoorzitting over krap vier dagen in het parlement. Omdat zij tot de Europese liberale familie wordt gerekend, zullen de machtigste twee groeperingen, de christen- en de sociaal-democraten, haar niet ontzien.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden