Juncker: 'de Europese Unie staat er niet best voor'

Jean-Claude Juncker spreekt woensdag het Europees Parlement toe. Beeld REUTERS
Jean-Claude Juncker spreekt woensdag het Europees Parlement toe.Beeld REUTERS

De 'unie' in Europese Unie is momenteel ver te zoeken. Dat zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, woensdag in zijn eerste 'State of the Union' in Straatsburg. "Europa is niet in een goede staat. Daar ga ik niet over liegen."

In de 'State of the EU' licht Juncker belangrijke punten toe waarop de Europese Commissie beleid wil maken. Hij zei dat de vluchtelingencrisis de grootste prioriteit heeft. Die crisis gaat 'niet snel' voorbij, aldus Juncker, die zo'n tachtig minuten aan het woord was. "Onze eerste verantwoordelijkheid is het aanpakken van deze crisis", aldus Juncker. "We kunnen Griekenland, Italië en Hongarije niet in de steek laten."

De verdeling van opvang van migranten in Europa moet een 'verplicht karakter' krijgen, aldus de voorzitter van de Europese Commissie, die af en toe werd geïnterrumpeerd. "Elk land moet meedoen, al zijn de aantallen vluchtelingen voor sommigen beangstigend. Het is klaar met de retoriek."

Toch vindt Juncker dat Europa grote stappen genomen heeft. "Wij wisten dat er een probleem was. Het waren anderen die er door foto's achter kwamen dat er een probleem was."

"We moeten niet vergeten dat Europa een land is waar iedereen vluchteling is geweest", aldus Juncker. "En ondanks onze zwakheden, ons continent is nog steeds een plek waar mensen heen komen om zich veilig te voelen."

Juncker wil aan verschillende plannen werken, kondigde hij aan. Zo wil hij anders omgaan met het Dublin-verdrag, dat bepaalt dat vluchtelingen moeten worden opgevangen in het land waar ze aankomen. Er moet een permanent systeem komen om vluchtelingen te verdelen, aldus Juncker. Hierover wordt maandag verder gepraat.

De verdeelsleutel, waarmee Juncker de toestroom van vluchtelingen wil verdelen, lekte maandag al uit. Nederland moet, als er een akkoord over die verdeling wordt bereikt, zo'n 7000 extra opvangen.

Grenzen
Desondanks moeten de buitengrenzen beter worden bewaakt, aldus Juncker. Zo moeten illegale migranten sneller worden teruggestuurd. Bovendien zijn er 'veilige landen', Albanië, Macedonië, Bosnië, Kosovo, Montenegro, Servië en Turkije. Asielaanvragen van mensen uit die landen moeten worden versneld om te zien of zij eventueel terug kunnen. Dit moet het asielsysteem ontlasten.

TTIP
In zijn 'State of the Enion' stipt Juncker verschillende punten aan. Zo sprak hij ook over het handelsverdrag met Amerika, TTIP. Juncker zei dat hij gelooft in een trans-Atlantisch handelsverdrag, maar niet alles wil prijsgeven. "Ik ben voor transparantie, maar met betrekking tot onze handelspositie kunnen we niet alles weggeven. Ik ben ook niet voor het opgeven van Europese normen."

Trouw-redacteur Christoph Schmidt is in Straatsburg en volgt het debat. Volg hem op Twitter.

Lees de tekst van Juncker hier.

Reactie
Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, stelde in reactie op Juncker dat de voorstellen van de Europese Commissie kunnen rekenen op brede steun in het ‘hele parlementaire spectrum’. Snelle oplossingen voor de lange termijn zijn nu binnen handbereik, is de verwachting van Schulz. “Junckers plannen brengen Europese Unie een stuk verder.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden