Jumping geen kind van rekening

In 2009 vindt de vijftigste editie van Jumping Amsterdam plaats. Zeker weten. Dat is een geruststelling voor een evenement dat bijna jaarlijks onder druk staat.

Maar nu heeft Hans Bakker het zelf gezegd. En Bakker is de voorzitter van het bestuur van Jumping. Hij is ook directeur van de RAI. Zijn inzet markeert een omslag in de door onvrede aangevreten relatie tussen het tentoonstellingscomplex en Jumping.

Chris van Dam, concoursdirecteur van 2004 tot vorig jaar, verweet de RAI na de editie van 2007 Jumping in een concurrentiepositie ten opzichte van tentoonstellingen en beurzen te drukken die het hippische evenement wel moest verliezen. Omdat de RAI zich steeds commerciëler opstelde, dreigde Jumping, dat een sterk appèl op goede wil deed, kind te worden van een rekening waarop zakelijk denken hoger geplaatst is dan welwillendheid. Ten onrechte, vond Van Dam. In zijn optiek straalde de relatie tussen Jumping en RAI de afgelopen jaren weinig liefdevols uit.

Bakker moet er, een jaar later, een beetje om lachen: „Natuurlijk is er liefde tussen de RAI en Jumping. Het concours is in 1958 in de oude RAI begonnen. Die rekening is overigens nooit betaald. Dat is daarna nog viermaal gebeurd. Maar dit is wel een internationaal congrescentrum met honderden activiteiten per jaar. Er zijn veel agenda’s en die hangen aan elkaar vast.”

De RAI kan daarom aan Jumping standaard drie van de twaalf hallen beschikbaar stellen, in een vastgesteld weekend. Daaraan kan niets veranderd worden.

Voor Van Dam was dat onvoldoende. In zijn visie heeft de RAI een maatschappelijke functie en zou de gemeente Amsterdam moeten ingrijpen om meer mogelijk te maken. Maar de gemeente maakt al jaren een wankelmoedige indruk als het om Jumping gaat. Een handje subsidie kan er wel af, maar verder dan subsponsor strekt de gemeentelijke rol niet. Die lauwe houding, gekoppeld aan de vermeend-harde commerciële opstelling van de RAI, nam bij Van Dam, die met zijn bureau EQ International namens het Jumping-bestuur het concours organiseerde, de motivatie weg. In augustus stapte hij op en daarmee stond het voortbestaan van Jumping ter discussie.

Dankzij een aantal gemotiveerde betrokkenen die in vier maanden een nieuwe organisatie in elkaar timmerden, is de 49ste editie van Jumping er toch gekomen. Op de loer liggend gezichtsverlies bij de nakende teloorgang van Jumping speelde een rol.

„Als je de ambitie hebt de Olympische Spelen te organiseren, moet je er wel voor zorgen dat een topevenement als Jumping niet wegvalt”, zegt Bakker. Hij nam zelf als voorzitter de touwtjes in handen. Tijdelijk, zo is de bedoeling, maar wezenlijk was het wel.

De nieuwe organisatie sloeg een nieuwe weg in. ‘Terug naar de basis’, werd het parool, en die basis is de sport. Rigoureus werden de nevenactiviteiten geschrapt. Vorig jaar nog liep parallel aan de wedstrijden een circuit van lezingen, voordrachten, clinics en demonstraties. Dit jaar waren al deze activiteiten er niet meer. Bakker: „Het was leuk, maar het werd er erg rommelig door. Bovendien viel de publieke belangstelling tegen. We hebben het programma ingedikt.”

Een resterende zorg is de concurrentie van het concours van Zürich, in hetzelfde weekend. Het is het hoogst gedoteerde indoorconcours met veel prijzengeld (bijna 200.000 euro) en een Mercedes voor de winnaar. Het gevolg is dat veel ruiters Zürich prefereren en er in Amsterdam geen Duitse, Franse, Belgische en Engelse toppikeurs aan de start kwamen.

In Amsterdam lag voor de Finse winnaar 21.250 euro klaar. En punten voor de wereldbeker, want die heeft Zürich niet. Dat maakt Amsterdam toch tot een topconcours. Daar kon ook de verwarde geest, die tijdens de rit van Gerco Schröder de orde in de ring verstoorde, niets aan veranderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden