Jumbo overweegt scherpere controle franchisenemers

Jumbo gaat na of de bestaande controle op franchisenemers extra moet worden aangescherpt om malversaties te voorkomen. Het supermarktbedrijf doet dit naar aanleiding van de fraude die aan het licht kwam bij franchisenemers van de voormalige supermarktketen Super de Boer. Jumbo nam Super de Boer in 2009 over.

Zeker 27 ondernemers bekenden tegenover de Belastingsdienst jarenlang kunstmatig hun omzet te hebben verlaagd zodat ze minder belasting hoefden te betalen, meldde staatssecretaris Frans Weekers van Financiën donderdag.

Jumbo zei vrijdag onaangenaam verrast te zijn en zich nadrukkelijk te distantiëren van belastingontduiking en boekhoudfraude. Het supermarktbedrijf zegt niet te weten of bij de fraude betrokken ondernemers nog actief zijn binnen Jumbo. 'Wij kunnen dit niet uitsluiten', aldus Jumbo in een verklaring. Het supermarktbedrijf zegt 'te allen tijde passende maatregelen' te nemen als onregelmatigheden worden geconstateerd.

Smet
De brancheorganisatie van Nederlandse supermarkten CBL spreekt van 'ernstige incidenten' die een smet werpen 'op een nette branche met gerenommeerde bedrijven'. 'De onderste steen moet boven komen', aldus CBL-directeur René Roorda.

De frauderende supermarkteigenaren hebben al 6,5 miljoen euro betaald aan naheffingen en boetes en dit bedrag loopt mogelijk op tot 10 miljoen euro. Bij 59 supermarkteigenaren wordt een nader onderzoek gedaan.

Nederland telt 4300 supermarkten, waarvan er 2000 worden gerund door franchisenemers. De supermarkten draaiden vorig jaar een totale omzet van 34 miljard euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden