Jumbo laat vakbonden in eigen sop gaarkoken

Het logistieke personeel van Jumbo staakt Beeld Merlin Daleman
Het logistieke personeel van Jumbo staaktBeeld Merlin Daleman

Overleg tussen Jumbo en de bonden zit vast. De supermarktketen trekt zijn eigen plan, werknemers staken.

De cao-onderhandelingen tussen ­supermarktketen Jumbo en vakbonden FNV en CNV verkeren in een impasse. Terwijl Jumbo de houding van de bonden ‘desastreus voor het ­onderhandelmodel’ noemt, zien de bonden vooral een starre werkgever die onder geen beding zijn voorwaarden wil loslaten.

Na drie maanden overleg en een week vol acties, legden medewerkers van distributiecentra in Veghel, Beilen, Breda, Den Bosch, Elst, Raalte en Woerden vandaag het werk neer. De stakers bezochten het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel om hun onvrede te uiten en hun eisen kracht bij te zetten: 2,5 procent loonsverhoging, meer vaste contracten en een minder hoge werkdruk.

Starre werkgever

CNV-bestuurder Kitty Huntjens zegt nog nooit zo’n starre werkgever als Jumbo te hebben meegemaakt. Het zaadje voor die houding is een jaar geleden geplant tijdens de vorige onderhandelingen. Ook toen liepen de gesprekken moeizaam. Jumbo stapte eerst naar de rechter om een staking te voorkomen en floot, toen er bijna een akkoord lag, zijn onderhandelaars terug.

Uiteindelijk deed Jumbo eind maart 2016 toch een opgetogen persbericht de deur uit. Die blijdschap kwam voort uit een afspraak die ze met de bonden hadden gemaakt: Jumbo betaalde zijn medewerkers meer dan de gemiddelde supermarktketen. Werkgevers en de bonden zouden zich hard maken om de loonsverschillen in de sector gelijk te trekken.

Die afspraak leggen beide partijen nu anders uit, zegt Huntjens. “Voor ons betekent het dat de lonen van andere supermarktketens fors omhoog moeten. Voor Jumbo betekent het een gematigde loonstijging.” Tijdens de onderhandelingen kwam Jumbo daar steeds op terug, zeggen de bonden. Zaken als de veel te hoge werkdruk of de vele uitzendcontracten zou de supermarktketen naast zich hebben neergelegd. Oneerlijk, vinden Huntjens en FNV-collega Debbie van Leiden. Want de supermarktketen boekte afgelopen jaar een omzetgroei van vier procent. De bonden kozen er daarom voor om de onderhandelingen te staken. “We gaan pas weer praten als het niet alleen over lonen gaat”, aldus Huntjens.

Staken voor Pasen

Tot die tijd wordt er dus gestaakt. Ook vlak voor de drukke paasdagen als het nodig is. Jumbo wekt de ­indruk daar geen pijn van te voelen. “Het gaat om een kleine groep stakers. 98 procent is gewoon aan het werk. De schappen zijn vlak voor ­Pasen dus ook niet leeg”, zegt een woordvoerster van de supermarkt­keten. Toch ging topman Fred van Eerd de afgelopen dagen diverse distributiecentra langs om met zijn personeel te praten. Waar hebben jullie behoefte aan, vroeg hij ze. Omdat de bonden niet te porren waren voor verdere onderhandelingen, besloot hij zelf maar de lonen met 1,5 procent te verhogen, per 1 april.

Opvallend, stellen de bonden. “Een tijd zag het er naar uit dat 1,5 procent niet mogelijk was.” Volgens een Jumbo-woordvoerder zouden de lonen verder omhoog kunnen. “Maar dan willen we wel eerst weten wat er bij andere supermarktenketens gebeurt. Nu zeggen de bonden: we willen dat onze eisen 100 procent worden ingewilligd. Zo kun je natuurlijk niet onderhandelen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden