Jumbo aast op Super de Boer

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Opschudding in de supermarktbranche, dit keer niet door een prijzenslag, maar door een onverwacht overnamebod van Jumbo.

Marktleider Albert Heijn wacht geduchte concurrentie als supermarktconcern Jumbo erin slaagt het veel grotere Super de Boer in te lijven.

Jumbo is een succesvolle en sterk groeiende supermarktketen met 124 winkels.

Super de Boer heeft 302 filialen en een marktaandeel van een kleine 7 procent. Samen zou dat een marktaandeel van 11 procent opleveren, in omvang de tweede supermarktketen van het land. Marktleider Albert Heijn heeft ruim 30 procent marktaandeel.

De in consumentenonderzoeken altijd goed scorende Jumbo kan in assortimentsomvang en service de concurrentie met Albert Heijn zonder meer aan, is de verwachting. Ahold, moeder van Albert Heijn, overweegt geen tegenbod.

Jumbo, eigendom van familie Van Eerd uit Veghel en nu nog vooral vertegenwoordigd in het zuiden van het land, heeft in totaal 480 miljoen euro over voor Super de Boer. Dat is 4,20 euro per aandeel.

Het bedrijf heeft inmiddels steun gekregen van het Franse Casino, met 57 procent grootaandeelhouder van Super de Boer. De Fransen stellen wel als eis voor de overname dat de directie en raad van commissarissen van Super de Boer zich erin kunnen vinden. Super de Boer onderzoekt nu het bod.

Onduidelijk is of Jumbo alle winkels van Super de Boer zal overnemen. In supermarktland zijn locaties en vloeroppervlakten vaak beslissend voor zakelijk succes en lang niet alle filialen van Super de Boer zijn even winstgevend.

De 302 Super de Boer-winkels zijn overgebleven na de gedwongen verkoop van het Laurus-concern, ooit met ruim zeshonderd winkels onder namen als Edah, Konmar en Super de Boer het tweede supermarktbedrijf van het land .

De zet van Jumbo heeft deskundigen uit de supermarktwereld verrast. Dat Super de Boer aansluiting zou zoeken bij een andere keten, werd al een tijdje verwacht omdat de inkoopkracht van het concern op langere termijn te beperkt is om zelfstandig voort te bestaan. Maar de naam die in dit verband vooral vaak opdook, was C1000.

Het aandeel Super De Boer schoot bij de opening van de handel op het Damrak met bijna 20 procent omhoog tot 4,16 euro.

Een Jumbo in Odijk, provincie Utrecht. Jumbo heeft 124 winkels. (FOTO MAARTEN HARTMAN) Beeld Roger Dohmen
Een Jumbo in Odijk, provincie Utrecht. Jumbo heeft 124 winkels. (FOTO MAARTEN HARTMAN)Beeld Roger Dohmen
(Trouw) Beeld Maarten Hartman
(Trouw)Beeld Maarten Hartman
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden