JULI

Nederland betoont 'diepe spijt en berouw' voor het slavernijverleden. Excuses blijven uit. In Egypte loopt het Tahrirplein opnieuw vol. De protesten tegen de islamitische president Morsi leiden uiteindelijk tot zijn aftreden. Het leger neemt het heft weer in handen. Duizenden moslimbroeders komen in actie. De protesten kosten later in de zomer honderden mensen het leven. In Nederland wordt geadviseerd: reis niet naar Egypte. Groot-Brittannië verheugt zich over het blijde nieuws van de geboorte van een nieuwe prins. De zoon van prins William en zijn vrouw Kate krijgt de namen George Alexander Louis mee. Andere royaltynieuws: de Belgische koning Albert II kondigt zijn aftreden aan. Zijn zoon Filip volgt hem op. Een ongeluk met een hogesnelheidstrein in Spanje kost tachtig mensen het leven. Bij de afsluiting van de Wereldjongerendag in Rio de Janeiro spreekt paus Franciscus drie miljoen jongeren toe. In Nederland zorgt een mazelenuitbraak voor een opleving van het inentingsdebat. De werkloosheid loopt verder op, in de eerste helft van 2013 met 100.000 mensen.

AUGUSTUS

Prins Friso overlijdt op 44-jarige leeftijd en wordt begraven in Lage Vuursche. Hij lag anderhalf jaar in coma na een skiongeluk en was eerder in de zomer overgebracht naar paleis Huis ten Bosch. De vluchtelingenstromen uit Syrië blijven maar groeien. Bijna één op de drie Syriërs is op de vlucht geslagen. Een aanval met gifgas kost honderden Syriërs het leven. Luider dan ooit klinkt de vraag: moet de internationale gemeenschap ingrijpen? Syrië laat VN-medewerkers toe die de aanval onderzoeken. De SGP krijgt voor het eerst een vrouwelijke lijsttrekker: Lilian Janse zal bij de gemeenteraadsverkiezingen de SGP-lijst in Vlissingen aanvoeren.

SEPTEMBER

"Er is in onze samenleving veel dat een gezond vertrouwen in eigen kunnen rechtvaardigt", houdt koning Willem-Alexander op Prinsjesdag volk en Staten-Generaal voor in zijn eerste troonrede. Sleutelwoord van die rede: participatiesamenleving. De Hoge Raad oordeelt dat Nederland aansprakelijk is voor de dood van drie mannen in Srebrenica, in de zomer van 1995. Syrië treedt toe tot het Verdrag inzake Kernwapens, waardoor het arsenaal aan Syrische chemische wapens onder internationaal toezicht komt te staan. De paus spreekt zich in een lang en uniek interview uit: de kerk moet zich niet verliezen in het handhaven van regels, maar vooral ieder de liefde van God voorhouden. "Wanneer een homoseksuele persoon van goede wil is en op zoek is naar God in zijn of haar leven, ben ik niet de persoon om over hem of haar te oordelen." De Duitse parlementsverkiezingen worden met overmacht gewonnen door de CDU van bondskanselier Merkel. Later in het jaar formeert ze een brede coalitie met CSU en SPD. Leden van de moslimextremistische beweging Al Shabaab houden in de Keniaanse stad Nairobi een winkelcentrum in gijzeling. Er vallen tientallen doden.

OKTOBER

In de zoektocht naar voldoende parlementaire steun - want in de Eerste Kamer is die niet gegarandeerd - begint het kabinet aan bezuinigingsoverleg met de oppositie. Het CDA haakt al snel af, en niet veel later houdt ook GroenLinks het voor gezien. Uiteindelijk weten PvdA en VVD een begrotingsakkoord te sluiten met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Bij een andere oppositiepartij, 50Plus, treedt partijleider Henk Krol af na berichten dat hij in zijn tijd als hoofdredacteur van de Gaykrant geen pensioenafdrachten betaalde. Bij het Italiaanse eiland Lampedusa kapseist een schip met vluchtelingen. Honderden mensen verdrinken. In Rusland worden tientallen Greenpeace-activisten gearresteerd tijdens een protest tegen Russische olieboringen. Onder hen zijn twee Nederlanders. Het doet de Russisch-Nederlandse verhoudingen geen goed. Die gaan er deze maand sowieso niet op vooruit: een Russische diplomaat in Nederland wordt ten onrechte gearresteerd en een Nederlandse diplomaat in Rusland wordt in zijn eigen huis mishandeld. De Rabobank moet een megaboete van 774 miljoen euro betalen voor het manipuleren van rentetarieven. Feller dan ooit breekt een debat uit over Zwarte Piet. Minstens zo fel is het debat over de vraag of een huisarts in Tuitjenhorn juist heeft gehandeld bij de euthanasie op een zieke man. De inspectie vindt van niet. De huisarts pleegt zelfmoord. Nóg een beladen debat: mag de moordenaar van Pim Fortuyn op proefverlof? Nee, zegt staatssecretaris Teeven. Ja, zegt de rechter. Het kabinet meldt een bijdrage te willen leveren aan de VN-missie in Mali, waar de onlusten voortduren.

NOVEMBER

De Filippijnen worden ongenadig getroffen door tyfoon Haiyan. Honderdduizenden mensen worden dakloos. Er vallen meer dan 5000 doden. Silvio Berlusconi - eerder in het jaar veroordeeld voor onder meer belastingfraude - raakt zijn senaatszetel kwijt. De permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland sluiten een akkoord met Iran: in ruil voor mildere sancties zal het land zijn nucleaire programma inperken. In de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar christenen en moslims tegen elkaar worden opgezet door gewapende groepen, dreigt genocide, waarschuwt Human Rights Watch. Nederland is officieel uit de recessie.

DECEMBER

Nelson Mandela overlijdt op 95-jarige leeftijd. Wereldleiders komen massaal naar Zuid-Afrika om de anti-apartheidsstrijder en oud-president te herdenken. In de Oekraïne breken massale protesten uit nadat de regering in de toenadering tot de Europese Unie op de rem is gaan staan. Rusland geeft een grote groep gevangenen amnestie. Onder hen zijn ook de Greenpeace-activisten die in oktober waren opgepakt en de leden van de vrouwengroep Pussy Riot. In Zuid-Soedan breken etnische conflicten uit tussen de Nuer en de Dinka waarbij veel doden vallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden