Julihitte ook in noorden

Niet de bezem maar de olifant ging de afgelopen maand door het servies, en het glasgerinkel was in veel landen te horen. Zo was juli onder meer in delen van Zuid-Scandinavië extreem warm. In het Zweedse Lund, waar al vanaf 1859 metingen worden verricht, bedroeg de gemiddelde temperatuur 21,7º, het vorige record stond op 20,7 in 1994. Ook de eilanden hadden het warm: ülands Norra Udde kwam uit op 21,2 tegen 20,4º in 1994 en 1914. In het zuiden van Noorwegen (Sürlandet) was juli eveneens recordwarm, maar de verbeteringen waren meer bescheiden. Lista, met metingen vanaf 1867, kwam uit op gemiddeld 17,4 tegen 17,3º in 1925. De Berlijnse weerdienst merkte op dat de gemiddelde julitemperatuur van 23,2º op het meetpunt Dahlem bijna net zo hoog was als de langjarige gemiddelde maximumtemperatuur. Tevens was het warmer en zonniger dan een doorsnee juli aan de Spaanse Costa Brava. Het langjarig gemiddelde voor juli in Barcelona bedraagt namelijk 23,0º en de zon schijnt er 310 uur. In Berlijn scheen de zon in juli 376 uur, het eilandje Hiddensee kwam zelfs uit op 408 uur.

Overigens heeft Barcelona zelf ook warmterecords gebroken: op het observatorium Fabra, waar vanaf 1914 wordt gemeten, is juli nog nooit zo warm geweest. Het maandgemiddelde kwam uit op 27,1º. Gedurende maar liefst 29 dagen kwam de minimumtemperatuur niet beneden 20º, het aantal tropische dagen bedroeg 27.

De invloed van een langgerekte hogedrukzone, die zich uitstrekt van de Azoren via de Britse eilanden tot de Noordkaap, doet zich dit weekeinde gelden. Voornamelijk in het binnenland is er vandaag nog een buienkans, in het noordwesten blijft het op de meeste plaatsen droog. De temperatuur loopt bij nu en dan zonneschijn op naar circa 23º, de wind komt uit het noordwesten en is matig.

Na plaatselijk dichte mist in de nacht en vroege ochtend zien we de zon morgen vaker en loopt de temperatuur op naar een graad of 25. Maandagmiddag zou een storing, komend uit het noordwesten, opnieuw een bui kunnen veroorzaken, in het oosten komt het kwik echter wel op een graad of 25 uit. Na maandag gaan de temperaturen iets naar beneden en is er nog steeds een buienkans.

Tussen donderdagavond en gisterochtend zijn regionaal opnieuw tropische buien in ons land opgetreden. Op het meetpunt Leeuwarden-Huizum viel maar liefst 55 mm en gistermiddag kreeg het Overijsselse Borne ook 55 mm te verwerken en wel in een half uur tijd. De middagtemperaturen waren hoger (Hoensbroek en Soerendonk 23,0º).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden