Julidans volgt de danstrends

Van onze dansmedewerkster AMSTERDAM - In het Holland Festival van dit jaar heeft het dansaanbod een absoluut dieptepunt bereikt. De nieuwe directie beperkt zich na vijf rijke dansjaren tot Savion Glover, een stel bekwame tapdansers uit New York.

Dansliefhebbers zullen daarom moeten wachten tot het Julidans-festival, dat al sinds 1991 door de Amsterdamse Stadsschouwburg in samenwerking met het impresariaat Baasbank & Baggermans wordt georganiseerd. Van 5 t/m 18 juli staan twaalf verschillende voorstellingen geprogrammeerd, niet meer alleen in de Stadsschouwburg, maar ook in Paradiso en Bellevue.

Julidans besteedt dit jaar vooral aandacht aan drie trends die zich al zo lang in de internationale danswereld manifesteren. Ook in dans worden de nieuwste technologische ontwikkelingen verkend, botsen culturen op elkaar en vervagen de traditionele grenzen tussen professionele theaterdans en de dans van de straat.

Ter illustratie opent Julidans met de productie 'OR' van Dumb Type, een Japanse groep die in 1984 door studenten aan de Kyoto University of the Arts rond beeldend kunstenaar en filosoof Teiji Furuhashi werd opgericht. Met hulp van architecten, grafici, video- en beeldend kunstenaars en computerdeskundigen verzorgen zij installaties, exposities, voorstellingen, films en publicaties die zonder terughoudendheid de nieuwste technologie op het gebied van beeld, licht, projectie en muziek toepassen en die zich mede daarom geheel buiten de gangbare genres laten plaatsen. Ook nadat Furuhashi zelf in 1995 aan aids was overleden, bleef Dumb Type een spoor van verbijstering in Europese en Amerikaanse festivals trekken. 'OR' (afkorting voor Operation Room) is een soms letterlijk oogverblindend spektakel, dat het publiek zowel visueel als inhoudelijk behoorlijk op de proef zal stellen.

Ook Kim Itoh, uit de school van butoh-danseres Anzu Furukawa, wenst zich op de borderline tussen dood en leven te begeven. Itoh, leider van de groep Glorious Future, hield zich daartoe met het raadsel 'hersendood' bezig. Hoe het verschil tussen het lichaam als een zielloos object en een levende persoon uit te leggen? Minstens zo ongrijpbaar in haar koppeling van Aziatische en Amerikaanse bewegingstechnieken belooft de Japans-Amerikaanse Kazco Takemoto te zijn, die in dezelfde programma's als Kim Itoh optreedt.

Een andere poging tot intercontinentale dans is 'What are you doing here' van de Compagnie Jean Francois Duroure. Deze Fransman ging het afgelopen jaar met dansers, drummers, acteurs en zangers uit de zwarte townships rond Johannesburg aan de slag. Met het dagelijkse leven in Soweto als zijn uitgangspunt verdiepte hij zich in Zoeloe-, gumboot- en andere oud-Afrikaanse dansvormen.

Dit jaar zullen verschillende gasten van voorgaande Julidans-edities naar Amsterdam terugkeren, zoals Abdelaziz Sarrokh (Tanger, 1972) en zijn hiphop-rap groep Hush Hush Hush en de Ballets C. de la B van Alain Platel. Beide groepen, gestationeerd in Gent, gelden als een markant voorbeeld van de grensvervaging tussen professionalisme en dilettantisme.

Natuurlijk is ook de Nederlandse dans vertegenwoordigd. Dit jaar viel de keuze op Stichting van de Toekomst (Truus Bronkhorst/Marien Jongewaard) en Stichting Dansity (Pieter de Ruiter). Met de reprise van 'The fall' is een onbetwist hoogtepunt van het afgelopen dansseizoen aanwezig. Wordt in 'The fall' van Bronkhorst /Jongewaard de kwetsbaarheid van manlijke dansers benadrukt, in De Ruiters nieuwste ballet 'La feuille à l'envers' wil hij de dominante rol van de vrouw op het danspodium doorlichten.

Nieuw voor Julidans is de samenwerking met Danswerkplaats Amsterdam in 'Aerodance', een uitwisselingsproject van zes buitenlandse en drie in Nederland werkzame jonge choreografen. Elk van hen presenteert eigen werk in het theater Bellevue, in een off-festival waarin telkens drie choreografen per avond aan bod zullen komen. Een spetterend feest in Paradiso besluit op 18 juli de achtste Julidans, met hulp van rap-acts, scratchende dj's, streetdance en veel hiphop. Zowel DJ Pogo als de dichter, rapper en choreograaf Jonzi D, twee sleutelfiguren van de Engelse hiphop, werken daaraan mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden