Juliana tegen Bernhard: Ik wil m'n Playboy terug

Het probleem met beroemdheden is dat je zo'n beetje alles al over ze weet. Een biograaf zou misschien nog iets spannends boven tafel kunnen halen, maar een tv-programma... Neem 'Lola zoekt Brood'. Je kijkt omdat je fan was van de rock & roll-junkie en als student danste op 'Saturday night'. Op onthullingen hoef je niet te rekenen, hooguit op anekdotes die een al bestaand beeld bevestigen.

Het is vooral een hommage aan de rockartiest die tien jaar geleden met een sprong vanaf het Hilton te snel uit de popgeschiedenis verdween. Broods dochter Lola (25) laat zich aan de hand van Avro-presentator Art Rooijakkers door de rockpolder leiden om de roots van haar pa te leren kennen.

De tocht begint in Zwolle, waar de wieg van Herman Brood stond. "Een rockster hoort niet uit Zwolle te komen", merkt Lola gevat op. Het had ook maar weinig gescheeld of het feest was niet doorgegaan. De schoolarts had de star to be vanwege diens kleurenblindheid voor de bühne afgekeurd. Waarna de jonge Herman natuurlijk besloot om terug te vechten.

Ach, alle Hollywood-cliché's over het lelijke jonge eendje dat een mooie zwaan werd, maar helaas noodlottig aan zijn einde kwam, zitten in dit Avro-portret: de verlegen, schele jongen uit de provincie, die met Cuby and the Blizzards en later Wild Romance roem vergaarde, waarna het door de drugs snel bergafwaarts ging. We zien de wipkip waarop Hermannetje wipte, de camping waar hij potloodventte en de jonge god van 'Saturday night'. "Hij had drugs nodig om de top te bereiken", zegt Lola berustend.

Ook de EO is bezig met een hommage, en wel aan koningin Juliana en prins Bernhard. Royalty-verslaggever Jeroen Snel laat 'hofleveranciers' aan het woord over het gestorven vorstenpaar. Ook hier weinig nieuws, maar de anekdotes zijn wel een stuk verrassender dan die over Brood. Amateur-regisseur Herman de Roode vertelt over de jaren dat hij met Juliana toneel speelde op Soestdijk. "Zij bepaalde de grens in de omgangsvormen en dat was wel eens verwarrend. Soms zei ze: ga maar een neut halen. Maar als ik dan even later bij het schminken jolig opmerkte: 'Ik ga nu wat blauw op uw ogen smijten', reageerde ze afstandelijk: 'Zei u smijten?!'"

De koninklijke kok met de toepasselijke naam Gortworst memoreert de precieze eetgewoonten van Bernhard: "Ontbijt altijd met een dubbel gebakken ei, waarvan de dooier niet gaar mocht zijn." Op de laatste avond van Bernhards leven werd hij bij de prins ontboden. "Ik ga afscheid nemen", zei Bernhard. "Dit is het einde. Zorg maar dat je een goed plekje krijgt in de kerk."

De serie laat nooit vertoonde foto's en filmpjes zien uit privé-collecties, zoals een onstuimig acterende Juliana. Als het vervolg van 'Hofleveranciers' net zo goed is als deel één, wordt dit programma de knaller van deze zomer. Het sterkst is de anekdote van De Roode over de rekwisieten in het decor. "Hare Majesteit legde altijd een aantal bladen neer. Op een gegeven moment was de Playboy verdwenen. Berhard bleek hem te lezen op de eerste rij. Juliana stampvoette en riep: ik wil mijn Playboy terug!"

Waarmee zich een onvermoede overeenkomst openbaart met Herman Brood. Brood wás een playboy en Juliana hád er één.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden