Julian Assange verhoord door Zweedse aanklager

De Zweedse aanklager Ingrid Isgren arriveerde vanochtend bij de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, voor het verhoor van Julian Assange. Beeld AP

Een aanklager uit Zweden is vanochtend aangekomen bij de Ecuadoriaanse ambassade in Londen om Julian Assange te ondervragen. De voorman van klokkenluiderswebsite WikiLeaks die al ruim vier jaar jaar in de ambassade zit, wordt in Zweden beschuldigd van zware seksuele mishandeling.

De aanklager Ingrid Isgren wil Assange verhoren over zijn betrokkenheid bij een mogelijke verkrachtingszaak in Zweden, zes jaar geleden. De Australiër wordt er door twee Zweedse vrouwen van beschuldigd hen ernstig seksueel te hebben mishandeld.

Een van de vrouwen stelt dat Assange haar op de grond duwde om seks met haar te hebben, en dat hij daarbij opzettelijk een condoom beschadigde en aldus onbeschermde seks met haar had. Vier dagen later zou hij zich weer aan haar hebben vergrepen.

Een andere vrouw zegt dat Assange onbeschermde seks met haar had terwijl zij sliep. In Zweden kan het hebben van seks met een slapend, dronken of bewusteloos persoon leiden tot een aanklacht wegens verkrachting. Er staat maximaal zes jaar celstraf op.

Assange is in Zweden nog niet formeel aangeklaagd in de zaak. De WikiLeaks-voorman ontkent de beschuldingen.

De 45-jarige Assange zit al meer dan vier jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij vluchtte daar in juni 2012 naartoe, omdat hij bang is dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten.

De VS willen de WikiLeaks-oprichter vervolgen voor het openbaar maken van staatsgeheimen in 2010. Nadat de klokkenluiderwebsite in juli zo'n 90.000 geheime Amerikaanse documenten over de operaties in Afghanistan online had gezet, doken binnen een maand de aantijgingen van seksuele mishandeling en verkrachting op. Volgens Assange zitten er om die reden politieke motieven achter de beschuldigingen in Zweden, maar Stockholm spreekt dat tegen.

Zweden en Ecuador hebben maandenlang onderhandeld over het verhoren van Assange in de ambassade. De Zweedse justitie stuurde daarvoor vragen door die een Ecuadoraanse aanklager aan hem zou stellen. Assange zou een maand geleden al worden verhoord, maar dat ging toen niet door, omdat zijn advocaat niet aanwezig kon zijn.

Assange op het balkon van de ambassade in Londen, in februari dit jaar. Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden