Julia Vos 'Alles, maar géén fantasy'

Julia Vos (1997), was vorig jaar senaatslid van de Nederlandse Kinderjury en woont in Winsum (Groningen).

Zijn boeken belangrijk voor je?

„Ja, heel belangrijk. Het is goed voor mijn Nederlands en het geeft afleiding. Als ik eerst iets stoms heb gedaan, zoals huiswerk maken, dan is lezen leuk en ontspannend.”

Heb je veel boeken?

„Heel veel, ik denk wel een stuk of vijftig. En tijdschriften heb ik ook wel. Ik heb mijn boekenkast boven mijn bed hangen. Boeken weg doen doe ik niet snel, maar soms, als ik ze niet leuk meer vind, geef ik ze aan mijn broertje.”

Koop je ze of krijg je ze?

„Ik koop ze en ik krijg ze. Eén keer in de twee weken koop ik een boek van mijn zakgeld.”

Hoe weet je dan welke boeken leuk kunnen zijn?

„Ik ga heel vaak naar de boekenwinkel. Daar kijk ik rond en wat me leuk lijkt vraag ik voor mijn verjaardag of koop ik zelf.”

Staan er veel dezelfde soort boeken in jouw kast?

„Ik heb heel veel verschillende boeken van verschillende bekende en onbekende schrijvers. Voor mij moeten boeken wel over echte dingen gaan. Meisjesdingen die ik zelf ook mee zou kunnen maken. Harry Potter is dus niks voor mij. Ik houd niet van fantasy.”

Moet een boek er mooi uitzien?

„Plaatjes mogen van mij wel, maar hoeven niet. Ik vind het helemaal niet erg als er alleen maar letters in een boek staan. Bij stripboeken is dat natuurlijk anders. Die lees ik ook wel als tussendoortje; ’Noortje’ en ’Suus & Sas’. Maar in stripboeken staat nog best veel tekst.”

Heb je ook volwassen boeken?

„ Ik heb ze niet maar ik lees ze soms wel. Laatst heb ik ’Het Diner’ gelezen van Herman Koch. Maar dat was best moeilijk om te volgen.”

Wat is je lievelingsboek?

„’Op blote voeten’ van Maren Stoffels. Dat gaat over een meisje die een jongen wil zijn. Het is soms zielig maar het heeft alles. En doordat het over jongensdingen en meisjesdingen gaat, kan iedereen het lezen.”

Welke boeken raad je anderen aan?

„’Brief voor de koning’ van Tonke Dragt en de serie van ’De steenstraat’ van Elizabeth Honey.”

Meest dierbare boek?

„’Jij bent de liefste’ van Monique en Hans Hagen. Dat is een bundel met lieve gedichten die ik van mijn moeder heb gekregen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden