Julia 'Romeo & Julia' Camilla Siegertsz

Romeo en Julia vallen voor elkaar, maar hun rivaliserende families zijn tegen een huwelijk. Hun ontsnappingslist eindigt in een dubbele dood. Camilla Siegertsz speelde Julia in 1998 bij Het Zuidelijk Toneel.

Romeo en Julia staan symbool voor de ultieme, romantische liefde. Wat mensen vergeten, is dat Romeo vlak voor hij Julia ontmoet nog verliefd is op een ander, Rosaline. Zij is onverhoopt niet op een feest, hij ziet Julia wel en dan is dat meteen zijn grote liefde. Zo gaat dat bij pubers. Julia is onbevangen in de liefde, heeft nog geen enkele kras op haar ziel. Dan kun je je ook helemaal verliezen in de liefde.

Naast het spelen geef ik les op de Toneelschool Maastricht. Bij audities doen de jongeren altijd de balkonscène. Dan zeg ik: 'Luister, wat komt Romeo daar doen? Wat wil hij eigenlijk? Hij wil gewoon neuken met Julia.' Zijn ze helemaal geshockeerd! Die twee gaan heus niet dagen met elkaar praten en discussiëren. Dat vind ik het mooie: Shakespeare is niet zo moeilijk en zwaar als mensen soms zeggen, het gaat over het leven. Daarom zegt het ons nog zo veel.

Trouwens, Julia is net zo fysiek ingesteld als Romeo. Misschien nog wel meer. Zij neemt overal het initiatief in. Als hij in de tuin staat, zegt zij: zo en zo gaan we het doen. Ik stuur een voedster en dan trouwen we, zorg maar dat je er bent. En dan zegt hij: 'O, oké'. Het is girlpower uit de zestiende eeuw! Kijk maar eens hoe zij zich verzet als haar vader haar wil uithuwelijken aan Paris. Dat zijn heel mooie zinnen, als ze tegen hem zegt dat ze niet met hem wil trouwen: 'Mijn ziel? Mijn lichaam? Neem het maar. Ik zal mijn adem inhouden en aan Romeo denken. Niets is er wat ik niet wil doen. Alles kunt u krijgen. Maar niet mijn liefde. Die heeft Romeo al meegenomen.'

Ik ben dol op Shakespeare, zijn poëzie, zijn metaforen. Zijn teksten spelen zich vanzelf, je maakt ze je gemakkelijk eigen en de rollen zijn zo rijk. Verdriet, verliefdheid, angst, onzekerheid, woede... Alles met volledige overgave."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden