Julia Roberts’ tamme trip

Javier Bardem en Julia Roberts beminnen elkaar op Bali. (Trouw)

Regie: Ryan Murphy. Met Julia Roberts, Javier Bardem. In 78 bioscopen

Julia Roberts is ongelukkig. In de verfilming van ’Eat, Pray, Love’ van Elizabeth Gilbert heeft Julia ofwel Liz alles wat een meisje begeert: een huis buiten en een appartement in New York, fijne reisjes, een knappe echtgenoot, een snedige vriendin, en dan ook nog de brede lach van Julia Roberts.

Toch is ze ongelukkig. Het duurt even totdat dat laatste echt tot je doordringt; Julia Roberts blijft nu eenmaal Julia Roberts, daar kan zij ook niets aan doen.

De vertwijfeling schuilt in de verbaasde blikken die Liz op haar echtgenoot werpt als hij de verkeerde dingen zegt, en in haar naar het plafond starende ogen terwijl hij naast haar in bed ligt te knorren.

Het boek ’Eat, Pray, Love’ van Elizabeth Gilbert is door 7 miljoen lezers gekocht. Het is de ’Bridget Jones’ van de jaren nul, alleen Bridget was ongelukkig zonder man en driftig naar hem op zoek.

Liz heeft die man, maar wil hem niet meer. Terug bij af, zou je kunnen zeggen. Een vrouw die alles heeft geprobeerd, minnaars, de exclusieve designschoenen van Manolo, vrijheid en verantwoordelijkheid, maar die nog niet haar bestemming heeft gevonden.

Liz gaat op zoek naar ’het plezier, de devotie en de toewijding’ die ze onderweg naar man en carrière verloren is. Ze gaat eten in Italië, het land van pizza en pasta die Roberts fraai genotzuchtig naar binnen slurpt; ze gaat bidden in India en gaat beminnen op Bali, met Spanje’s knapste filmster Javier Bardem overigens en op de muziek van Astrud Gilberto, want Bardem speelt een Braziliaan.

Natuurlijk is het heel legitiem, niet onvoorstelbaar en eigenlijk ook best een verademing om Julia Roberts ongelukkig te zien. Bij momenten weet ze ook zeker wel de wanhoop over te brengen die een vrouw kan bevangen als ze eigenlijk niets meer te wensen over heeft.

Roberts schiet mooi vol na een heerlijke Italiaanse maaltijd. In het woordenduel met de cynische Texaan (een goede rol van Richard Jenkins) die haar in het boeddhistische retraiteoord uit haar tent probeert te lokken, zie je haar masker afgaan. Op die momenten verdwijnt Hollywood, en wringt er echt wel wat.

Maar al met al is het ongeluk Roberts’ kracht toch niet. En het exotische decor helpt ook al niet mee.

Gilberts zoektocht krijgt in deze brave film van Ryan Murphy – ook regisseur van de veel brutalere tv-serie ’Glee’ – niet de urgentie die ze zou moeten hebben. Pittoresk Italië lijkt wel een ontwikkelingsland met al die niet werkende kranen en lekkende daken.

Op Bali dromen we weg bij fraai gefotografeerde rijstvelden. En Liz maar piekeren. Misschien dat het boek wel zelfspot en zelfinzicht brengt, de film biedt slechts een tamme, lange trip met onzekere hostess.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden