Juist op hét moment is de ventilator kapot

Grootste klok van klokkenspel Notre Dame in Asten gegoten

Klokkengieter Wim Hurkmans is om drie uur 's ochtends opgestaan om de oven aan te steken. Voor het bedrijf Koninklijke Eijsbouts in Asten is het de grote dag. De Notre Dame, de kathedraal in Parijs, heeft hier de grootste klok van het nieuwe klokkenspel besteld. Die klok, met de naam Maria en een gewicht van ruim zes ton, wordt hier vandaag gegoten. Volgend jaar bestaat de Notre Dame 850 jaar. Vanaf Palmpasen zal dan over de binnenstad van Parijs het geluid klinken van een klok die in het Brabantse Asten zijn vorm kreeg.

Voor zulke enorme klokken heeft de Koninklijke Eijsbouts een speciale oven, om al het brons te smelten dat nodig is om de klok te gieten. Dat die grote Maria in Nederland wordt gemaakt, ervaart directeur Joost Eijsbouts als eervol.

"Natuurlijk kunnen ze in Frankrijk ook een klok gieten. Er is vandaag ook iemand bij van een klokkengieterij in Normandië. Dat wij die opdracht hebben gekregen, is denk ik te danken aan onze innovatieve instelling. Wij hebben samen met de TU Eindhoven een techniek ontwikkeld om zo'n grote klok zo te laten klinken dat die past bij het overige klokkenspel. Wij zijn de enigen die dat kunnen."

Klokkengieterij Asten is wereldleider, als het gaat om klokken van dit formaat. Voor de grote gebeurtenis is een stevige Franse delegatie overgekomen, onder wie hulpbisschop De Moulins-Beaufort van Parijs. De bisschop zal het gieten van de klok zegenen, samen met bisschop Hurkmans van Den Bosch.

Tegen drieën staan de bisschoppen, samen met de rector, klaar om het gieten te zegenen. Ze moeten even wachten tot het brons heet genoeg is om in de lemen mal gegoten te worden. Gieter Wim Hurkmans, geen familie van de bisschop, heeft zijn brandwerende pak aan. Hij heeft de temperatuur van het gesmolten brons gemeten, en dat is dan 1170 graden. Precies heet genoeg. Dan steekt een van de andere gieters een hand op. Uitgerekend op dit moment is de ventilator kapot.

Directeur Joost Eijsbouts beent heen en weer, de armen over elkaar. Zijn bedrijf heeft, dankzij die vergevorderde techniek, de grootste klok van Japan kunnen leveren, in 2006, en ook de klok die bij de Olympische Spelen in Londen boven het hoofdpodium hing. Eijsbouts maakte ook een replica van de klok in Santiago de Compostela.

En net nu er bisschoppelijk paars in de gieterij is, en cameraploegen, journalisten en ook collega-gieter Paul Bergamo uit Normandië, die acht kleine klokken van het nieuwe klokkenspel voor de Notre-Dame zal gieten, net nú houdt een kapotte ventilator de grote gebeurtenis tegen. Het brons ligt gesmolten te wachten om uitgegoten te worden. Uitstel mag niet langer duren dan een paar uur.

Dat het gieten van de grote Mariaklok voor de Notre Dame in Parijs uiteindelijk toch nog doorgaat, zij het met meer dan drie uur vertraging, is te danken aan de ventilator van een varkensboer in de buurt, die het ding wel wil uitlenen voor een uurtje.

Om half zeven gaat het vloeibare brons, dampend en wel, in de mal voor Maria, begeleid door dubbel bisschoppelijk gezang.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden