Juist nu haalt Ajax een trainer die niets won

Dinsdagmiddag werd 'Winnaars van morgen' door de Nederlandse profclubs aangenomen, het plan van de KNVB waarmee ons voetbal er weer bovenop zou moeten worden geholpen. Het eerste speerpunt daarin: 'meer focus op winnaarsmentaliteit, leren presteren en leren winnen moeten een belangrijker onderdeel uitmaken van de jeugdopleiding'.

Dinsdagavond maakte Ajax, 's lands grootste club en recordkampioen, de aanstelling bekend van Peter Bosz als de nieuwe trainer. Bosz heeft als trainer weinig gewonnen, of strenger: niets.

Goed, hij werkte tot dusverre in de Nederlandse subtop of daar nog onder, en daar is het zo makkelijk niet om te winnen. Maar hij, een goede trainer - dat hoeft niet ter discussie te staan - met in zijn laatste Nederlandse jaren bij Vitesse leuk spelersmateriaal, wist zijn ploeg nooit te verheffen, zoals Co Adriaanse dat deed (tweede met Willem II in 1999), Foppe de Haan (tweede met Heerenveen in 2000) en John van den Brom, die zich met AZ keurig tweemaal op rij voor Europees voetbal plaatste.

Met Bosz zakte Vitesse uiteindelijk steeds af tot waar het hoorde, in de subtop - en dit seizoen werd tegen de traditionele topdrie niet één punt gepakt. Bosz werd met Vitesse twee keer in de voorronde van de Europa League uitgeschakeld: afgelopen seizoen door Southampton (geen schande, wel erg weerloos) en in 2013 door, eh, het Roemeense Petrolul.

Die zeperd is - alles in zijn verhouding - in de lijn te plaatsen van die van vooral Ajax in de achterliggende jaren én al in het vorige decennium, tegen clubs als Lausanne Sports en FC Kopenhagen. Het was toen al dat het Nederlandse (club)voetbal aan argeloosheid leed, een gebrek aan weerbaarheid, week verdedigen én verstoktheid bij de coaches. Het werd niet onderkend, niet het minst natuurlijk door dat laatste. Tien jaar later pas zijn het de kernwoorden in een rapport waarmee ons diepgevallen voetbal moet worden gereanimeerd.

Ajax heeft Peter Bosz gehaald, omdat hij het Cruijff-voetbal zou spelen, het voetbal van de Hollandse School - het voetbal dat ons heeft gebracht waar we nu zijn, en dat Bosz zelf op zijn palmares dus ook niet bijster veel heeft opgeleverd. Laat ik er wel bij zeggen dat ik Bosz in wedstrijdinterviewtjes vaker heb horen zeggen - meestal was Vitesse dan weer in schoonheid gestorven - dat het hem in de eerste plaats om winnen gaat.

Oud-bondscoach Bert van Marwijk zei dan: zeggen iets te willen, winnen, is nog iets anders dan het echt willen - en beseffen wat dat inhoudt, bedoelde hij. Oud-basketbalcoach Ton Boot schreef in zijn column in De Telegraaf dat het begrip winnaarsmentaliteit nauwkeurig en eenduidig moet worden gedefinieerd om niet in een Babylonische spraakverwarring te belanden.

Dat is de crux. Zo'n definitie is ondoenlijk met iets ongrijpbaars waarvan iedereen nu eindelijk wel aanvoelt dat het eraan mankeert, maar waarmee iedereen toch weer de kant op kan gaan die hij wil, of die hem uitkomt.

KNVB-directeur Bert van Oostveen zei dat het Nederlandse voetbal in 2026 weer aan de top moet staan. Dat riep hoon op. Niet dat de vraag werd gesteld waarom en hoe, in de tegenwoordige verhoudingen, ons landje aan de top zou moeten en kunnen staan. Nee, het was zo'n verre stip aan de horizon - een makkelijke manier om je in te dekken.

Nou, misschien is het doel nog wel te scherp gesteld. Het wordt een lange weg - hoe lang, daarvoor zouden de aanstelling van Peter Bosz bij Ajax en de motieven ervoor al een eerste vingerwijzing kunnen zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden