Boeren

Juist in deze tijden boert de boer voorzichtig voort

Biologische varkenshouder Koen Lipman zit met zijn vrouw Melissa Schuurman in quarantaine op hun bedrijf. Beeld Herman Engbers
Biologische varkenshouder Koen Lipman zit met zijn vrouw Melissa Schuurman in quarantaine op hun bedrijf.Beeld Herman Engbers

Ook de boerengezinnen die Trouw dit jaar volgt, proberen zich zo goed als dat kan door deze barre tijden heen te slaan. Hoe gaat het er aan toe bij deze varkens- en melkveehouders?

Op de biologische varkenshouderij van Koen Lipman en Melissa Schuurman is het even alle hens aan dek, mailen ze vanuit hun boerderij in Hellendoorn. “Op dit moment zit het bedrijf en wij zelf in quarantaine. Melissa werkt in het ziekenhuis in Hardenberg op de afdeling oncologie, dit is een kwetsbare groep. Vandaar dat er vanuit het werk verzocht wordt om in quarantaine te leven”, schrijft Koen.

De enigen die momenteel op het erf mogen komen zijn de dierenarts en Koen’s vader. Verder houden ze zich strikt aan de richtlijnen van het RIVM. “De werkzaamheden blijven verder hetzelfde op het bedrijf. Gelukkig loopt alles nog goed door, maar onze afspraken rondom het bedrijfsleven zijn allemaal gecanceld. Verder is het een onzekere tijd, je leeft echt van dag tot dag.”

Voor varkenshoudster Anne-Marie Noordman uit Lemelerveld ziet het werk op de boerderij er niet heel veel anders uit dan anders. “Alles gaat gewoon door. Het voer wordt gebracht, de biggetjes geboren en de vleesvarkens gaan naar de slacht. Wel zijn wij voorzichtig naar alles en iedereen toe. Iets wat aan alle Nederlanders is gevraagd. Laten we met z’n allen proberen dit virus geen ruimte meer te geven. Ik ben me er wel weer van bewust dat Nederland de boeren echt nodig heeft”, aldus Noordman.

Op boerderij ‘t Loaboerke in het Twentse De Lutte gaat het er over het algemeen hetzelfde aan toe als anders, laat Karin Meijer weten. “Voor ons melkveehouders heeft het nu niet direct gevolgen. Dus eigenlijk gaat het hier nog gewoon zijn gangetje. Vandaag mest op het land gebracht, want het is gewoon voorjaar en de koeien willen straks ook smakelijk en voedzaam gras te eten hebben. Onze koeien blijven gewoon melk produceren, we hadden zelfs deze week weer een koe met de eretitel ‘100.000 kg melk’. Daar zijn we erg trots op.”

Karin, haar man Taede en hun twee zoontjes zijn gelukkig gezond, vertelt ze. Maar zorgen zijn er toch ook een beetje: “Mijn moeder heeft al wel twee weken wat last van de keel dus die blijft voor de zekerheid binnen.” De huidige situatie doet haar denken aan de tijd dat er mond- en klauwzeer heerste op veel boerderijen in het land, in 2001: “Zelf was ik toen nog jong, maar het bewust weren van mensen, alles ontsmetten en de angst dat het hopelijk jou niet zal treffen.”

FrieslandCampina draait gewoon door

Bij zuivelcoöperatie FrieslandCampina draait op dit moment alles door, laat woordvoerder Jan-Willem ter Avest weten. “De zuivelindustrie behoort net als andere delen van de voedselketen tot de cruciale beroepsgroepen die volgens de rijksoverheid nodig zijn om de samenleving draaiende te houden. Alle voorzorgsmaatregelen die FrieslandCampina heeft genomen zijn erop gericht dat de consument te allen tijde de beschikking heeft over de zuivelproducten in het winkelschap.”

Uiteraard neemt het bedrijf extra maatregelen. Ter Avest: “Je kunt hierbij denken aan het scheiden van chauffeurs en medewerkers waardoor er minimaal contact is.” Inmiddels werken de meeste FrieslandCampina-medewerkers op de kantoren vanuit huis en werken mensen die de melkverwerking uitvoeren in aangepaste shifts om zo besmettingsrisico’s te beperken. Wat de crisis met de melkvoorraad en de melkprijs doet, is volgens Ter Avest nog niet te zeggen: “De melkprijs is afhankelijk van de ontwikkelingen op de internationale zuivelmarkt en de afspraken die zijn gemaakt met afnemers, klanten en retailers. Die wordt niet beïnvloed door tijdelijk lege schappen in de winkels als gevolg van plotseling en massaal hamstergedrag.”

Lees ook:

In de boerderij van Koen Lipman (37) en Melissa Schuurman (35) knorren 135 bio-zeugen

In de serie Het Jaar van de Boer volgt Trouw een jaar lang drie boerengezinnen. Varkenshouders en melkveehouders. Hoe vergaat het ze? Hoe staan ze in het leven? Voor welke keuzes komen ze te staan?

‘Wij boeren moeten laten zien wat we doen’

De familie Noordman uit Lemelerveld runt de Varkenshoff, waar ze zo’n zesduizend vleesvarkens houden. Trouw volgt ze een jaar in hun doen en laten. Wie zijn zij en wat beweegt ze?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden