Juist de bijl is de redding voor dichtgegroeid Naardermeer

(TROUW)

Natuurmonumenten zet de bijl in het Naardermeer. Het grootste en waardevolste laagveengebied van Europa dreigt dicht te groeien met bos. In fasen wordt het Naardermeer weer opengekapt. Daardoor moeten de huidige veenmosrietlanden verbeteren en het bestaande veenmosrietland uitbreiden. Dit is belangrijk, want veenmosrietland is een belangrijk leefgebied voor moerasvogels.

Natuurmonumenten dankt haar bestaan aan het Naardermeer. De gemeente Amsterdam wilde het natuurgebied honderd jaar geleden dempen met stadsafval. Natuurbeschermers E. Heimans en Jac P. Thijsse, schrijver van de Verkade-albums, kwamen in verzet en richtten de vereniging op. Natuurmonumenten kocht het Naardermeer uiteindelijk, dat daarmee het eerste Nederlandse natuurreservaat werd.

Door verdroging en vermesting holt de kwaliteit van het laagveen achteruit, aldus Natuurmonumenten. De oppervlakte van het gebied is al aanzienlijk afgenomen. Dat geldt ook voor de andere zeven laagveengebieden in Nederland. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben bijna 15 miljoen euro subsidie gekregen om te zorgen dat het Naardermeer en de andere veengebieden weer open, waterrijk en groen blijven.

In 2006 kwam toenmalig minister van verkeer en waterstaat Karla Peijs (CDA) met een plan om op 1,5 kilometer afstand van het Naardermeer een ondertunnelde verbindingssnelweg aan te leggen om het verkeer tussen Schiphol en Almere beter te laten doorstromen. Voor de aanleg hiervan moest een deel van het Naardermeer tijdelijk worden drooggelegd. Dit leidde destijds tot veel protesten en het ging niet door. Uiteindelijk trok regeringspartij VVD de steun voor de snelweg langs het Naardermeer in waardoor er geen Kamermeerderheid was.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden