Juist bij de huiseigenaar moet de schuldhulpverlening creatief zijn

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wie helemaal niets heeft, is er beroerder aan toe dan iemand die financieel aan de grond zit maar nog wel een eigen huis heeft. Dat de aandacht van schuldhulpverlening altijd naar de eerste groep, de echte minima, is uitgegaan, is logisch. Maar het wordt een ander verhaal als dat eigen huis onverkoopbaar blijkt te zijn. Het huis is weliswaar bezit, maar als je het niet te gelde kunt maken, kun je er niet van eten, en kun je het niet inzetten om schulden af te betalen.

De eigenaar van een onverkoopbaar huis kan problemen krijgen die even groot zijn, of zelfs groter, dan die van de 'echte' minima.

De vereniging voor schuldhulpverlening NVVK ziet dat al enige tijd. En voorzitter Joke de Kock kon afgelopen zaterdag in deze krant melden dat haar vereniging eindelijk gehoor vindt voor deze groep mensen in financiële nood. Met de banken, waar zij vroeger niet binnenkwam, heeft de NVVK nu een overeenkomst voor samenwerking.

Deze nieuwe financiële nood is niet eenvoudig op te lossen. Dat weet de NVVK ook. Maar de vereniging wijst terecht op twee belangrijke zaken. De eerste is dat de financiële nood serieus wordt genomen, dat mensen niet worden weggestuurd met de boodschap dat ze eerst maar hun huis moeten verkopen. Als je huis onverkoopbaar is, helpt zo'n boodschap niet. Integendeel: het voedt de frustratie en de psychische nood.

Tweede belangrijke punt is het beperken van de schade voor de maatschappij. Dat er verlies moet worden genomen op huizen wier eigenaren aan de grond zitten, is duidelijk. Om dat verlies te beperken, moet je het niet laten aankomen op een openbare veiling van het huis, zegt de NVVK, maar eerder een creatieve oplossing proberen te vinden. Want een openbare veiling kan slecht uitpakken, niet alleen voor die ene verkoop, maar ook voor de waarde van het huis ernaast, de samenstelling van de buurt, de leefkwaliteit van de stad. Banken dragen hier een bijzondere verantwoordelijkheid. Zij hebben in de regel mensen aangemoedigd hoger in de kredietboom te klimmen, en hen zelden gewezen op het feit dat huizenprijzen niet alleen stijgen maar ook kunnen zakken.

Niemand kan verwachten dat de banken nu iedere huiseigenaar die in de problemen komt, verlossen van zijn bezit. Maar meewerken aan menswaardige schuldsanering is een maatschappelijke plicht en een economische noodzaak. Het stemt enigszins hoopvol dat banken dat nu inzien.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden