Jugendstil in het bos

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Het ooit zelfvoorzienende landgoed Oud Groevenbeek ligt als een klein juweel tussen Putten en Ermelo.

Het verkeer raast haastig voort over de provinciale weg tussen Putten en Ermelo. Het is nauwelijks te geloven dat verscholen achter de bomen een prachtig klein landgoed ligt: Oud Groevenbeek. Op de parkeerplaats tussen de dorpen beginnen twee wandelingen. Een daarvan volgt een speciaal aangelegd pad voor blinden en slechtzienden. Oud Groevenbeek ligt vlakbij het blindeninstituut Bartiméus. Langs dit pad staan informatiebordjes met grote letters en in braille. Het pad is ook begaanbaar gemaakt voor mensen in een rolstoel.

De gewone wandeling staat aangegeven met gele pijltjes. Die staan de verkeerde kant op, vinden wij. Dus lopen we de route in omgekeerde richting. Dan kom je mooi aanlopen bij Huize Groevenbeek. In deze periode kom je op de Veluwe overal hoge groene hagen vol paarse bloemen tegen. De rhododendron ponticum is ook uitbundig aanwezig.

Na de eerste keer afslaan ligt de watertoren rechts en loop je recht op de villa af. Oud Groevenbeek is van Natuurmonumenten. De gebouwen worden sporadisch opengesteld. De watertoren gaat nooit open. Na de restauratie werd de toren het domein van vleermuizen. Er wonen zes soorten waaronder de franjestaartvleermuis en de watervleermuis.

Oud Groevenbeek is eigenlijk geen goede naam want voor een landgoed is het betrekkelijk jong. Rond 1850 waren hier alleen heidevelden. Het Jugendstil huis werd rond 1900 gebouwd, samen met washuis, en boerderij. Water werd aangevoerd door de sprengen die over het landgoed lopen. De hei maakte plaats voor bomen en grasland. In de tuin werden groenten en fruit geteeld. Het vee op de boerderij zorgde voor vlees en melk. De kasteelachtige watertoren uit 1912 zorgde voor drinkwater voor villa en kassencomplex. Het landgoed was geheel zelfvoorzienend. In de jaren negentig van de vorige eeuw heeft Natuurmonumenten het hele landgoed gerestaureerd. Ook de kassen links van het huis. Er bleken nog levende druiventakken te zijn die konden worden behouden. In de druivenkas uit 1915 worden nu nog druiven geteeld, waarvan een ’Chateau Oud Groevenbeek’ wordt gemaakt.

Het pad loopt langs het huis door tot aan de Volenbeek. Achter het bruggetje ligt het zwembad, Bosbad Putten, met een groot buitenbad, binnenbaden én hoge duikplank. Sla voor het bruggetje rechtsaf, er lopen twee paden, het linker is een ruiterpad. De wandeling gaat verder met een boog door het bos dat wordt afgewisseld met weide en hier en daar grafheuvels die tussen 2500 en 1500 voor het begin van de jaartelling werden opgeworpen.

Hoe mooi de wandeling ook is, terug op de parkeerplaats blijkt dat we er nog geen drie kilometer op hebben zitten. De weg over dus maar. Het Jacobspad gaat dwars door het Speulderbos. Dat is een van de oudste bossen van Nederland en wordt ook wel ’het bos van de dansende bomen’ genoemd. Vroeger kapte men graag de rechte takken en liet de kromme zitten. In de schemering lijken de bochtige bomen met kromme takken te dansen.

Ga bij het fietspad naar links en steek daarna de Drieërweg over. Op de Ermelose heide begint de wandeling langs het hier ooit gelegen Romeinse marskamp (zie de rode paaltjes met een Romeinse soldaat). Aan de rechterkant van de heide bij de Postweg is een paar jaar geleden een schaapskooi gekomen. In het bezoekerscentrum daarvan is een kleine tentoonstelling ingericht over de kudde en archeologische bijzonderheden.

Huize Groevenbeek wordt sporadisch opengesteld voor publiek. (Trouw) Beeld
Huize Groevenbeek wordt sporadisch opengesteld voor publiek. (Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden