Juffen spelen doktertje in de peuterspeelzaal

De ene peuter had opgezwollen geslachtsdelen, de andere werd gek van de jeuk en weer eentje slaapwandelde. Vijfhonderd ouders in de West-Chinese stad Xian kwamen er vorige week achter waarom hun kinderen al jarenlang rare klachten hadden: de juffen van twee peuterspeelzalen speelden doktertje met de kleintjes. Stiekem voerden ze ruim 1400 kinderen regelmatig pillen.

De allerkleinsten kregen een halfje moroxydine hydrochloride, een medicijn voor volwassenen tegen influenza en andere gemene virussen, opgelost in een bekertje water, grotere kinderen kregen een hele pil als snoepje na de lunch gepresenteerd. Het was een geheimpje tussen de juf en de kinderen. "Niet aan mamma vertellen hoor!"

Tot een oplettende moeder ineens een vergeten 'snoepje' in de zak van haar zesjarige dochter aantrof. Inmiddels zijn vijf leidingggevenden van de peuterspeelzalen gearresteerd. Ze fraudeerden wat met briefpapier en stempels zodat ze zich bij de groothandel als medische instellingen konden voordoen, en kochten in totaal 54600 pillen.

Waaarom een kind stiekem volstoppen met medicamenten? Uit winstbejag. China heeft twee griepgolven, aan het begin van de winter en als de lente begint. Als moeders hun kroost een dagje thuishouden merkt een peuterschool dat niet, maar als een kind langer dan drie dagen ziek is, moet de peuterschool de ouders de vergoeding voor de schoollunch terugbetalen. Na tien dagen krijgen de ouders de helft van het schoolgeld voor verzuimde dagen terug. Gezond houden dus, die kinderen, en de juffen voerden vlak voor elk griepseizoen hun klasjes pillen, een dag of drie lang.

Het geneesmiddel is volgens artsen in Hongkong al twintig jaar geleden in onbruik geraakt. Artsen schrijven het hoogstens nog als paardemiddel voor aan volwassenen met vogelgriep type H1N1. "Wij wilden voorkomen dat onze kinderen die vogelgriep opliepen", luidde het zwakke excuus van de leiding van de peuterspeelzalen.

Dit is niet de eerste medische schoolaffaire. Drie jaar geleden schrokken mensen van foto's van een klaslokaal vol middelbare scholieren, die tijdens het huiswerkuurtje aan een infuus met een vitamine-oplossing gelegd werden. Ze zaten vlak voor hun eindexamen en dan zetten scholen en ouders alles op alles om de prestaties op te schroeven. In dit geval waren de ouders geïnformeerd en de meesten waren toch al van plan om hun kind in een ziekenhuis een intraveneus oppeppertje te geven. Helemaal deugen doet het niet, want een school is geen medische instelling.

Artsen zeggen dat de verontrustende bijverschijnselen die ouders in Xian bij hun kinderen constateerden, waarschijnlijk niet te wijten zijn aan het medicijn zelf, maar aan het feit dat medicamenten in China vaak zijn versneden. Daardoor werken geneesmiddelen niet of nauwelijks en dat is het meest optimistische scenario: voor hetzelfde geld krijgt een patiënt een combinatie van farmaceutica en chemische rotzooi binnen waar hij alleen maar zieker van wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden