'Juf, zijn we dan niet welkom hier?'

Op veel scholen zijn de uitspraken van PVV-leider Wilders over Marokkanen het gesprek van de dag. Hoe hiermee om te gaan? Tips voor docenten.

MARIJKE DE VRIES en REDACTIE ONDERWIJS & OPVOEDING

"Wat als uw hele familie uit het land moest. Dan zou u toch ook verdrietig zijn? Ik ben niet Marokkaans, maar ik wil het gewoon niet. Want er moeten heel veel mensen in Nederland blijven." Dat schreef Henkie (7) uit groep 4/5 van basisschool Onze Wereld in Amsterdam Zuidoost gisteren aan PVV-leider Geert Wilders.

Met zijn klasgenootjes had hij eerst de toespraak van Wilders bekeken. Meester Jan Baan vroeg ze daarna hun mening te geven en een brief te schrijven aan Mark Rutte, of naar Geert Wilders zelf. "Ze begrijpen heel goed dat discrimineren heel erg is", zegt Baan. "Ze wonen in een buurt met veel verschillende culturen. Ook Ghanezen en Antillianen discrimineren elkaar. Net was er nog ruzie in de klas, toen hebben we het gesprek van vanochtend nog maar even teruggehaald. Dat discrimineren niet alleen dingen roepen is, dat het gevolgen heeft."

Op veel scholen zijn de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen' het gesprek van de dag. Het houdt de leerlingen echt bezig, zegt Kees Terdu, bestuursvoorzitter van de Rotterdamse scholenkoepel PCBO. Op de 32 basisscholen in Rotterdam-Zuid zitten veel Marokkaanse kinderen. "Leerkrachten krijgen te horen: 'Juf, zijn we dan niet welkom hier?' Het gevoel van onveiligheid is enorm toegenomen."

Dat merkten ook de stagiairs van de pabo's van Saxion Hogeschool. Ze klopten bij de opleiding aan voor tips, vertelt pabo-directeur Jan-Auwke Diepenhorst. "Ze vonden het lastig hoe ze met de uitspraken van Wilders en de reacties van leerlingen moesten omgaan in de klas. Sommigen hebben niet alleen allochtone leerlingen in de klas, maar ook kinderen met ouders die PVV stemmen."

Vrijdag stuurde hij alle studenten een brief met tips. De belangrijkste? Stel bezorgde leerlingen gerust. Diepenhorst: "Nederland is een rechtsstaat, mensen met een Nederlands paspoort kun je niet wegsturen." Verder adviseert hij zijn studenten om het onderwerp open te bespreken. "Neem kranten mee, laat kinderen in groepen discussiëren over wat zij ervan vinden en waarom er zoveel ophef is na deze toespraak", schreef hij.

Schrijfster en docente Fati Benkaddour en PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch riepen scholen gisteren op om klassengesprekken te houden over de 'vreselijke' uitspraken van Wilders. Marcouch wil desnoods zelf langskomen in de klas. "Het is belangrijk om jongeren te leren democratisch en beschaafd te reageren op dit soort uitspraken. Laat ze zien dat de PVV niet Nederland is."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden