'Juf, juf! Geld lenen kost geld!'

reportage | Financieel journalist leert kinderen over de kredietcrisis en schrijft jeugdboek 'De geldfabriek'

"Een Maserati kopen." "Een wereldreis boeken." "Naar de bank brengen." De kinderen in groep 8 van basisschool Juliana van Stolbergschool in Hoofddorp weten wel wat ze zouden doen als ze 1000 euro kregen. "En als het geen geld is wat je krijgt, maar een lening die je moet terugbetalen?" vraagt financieel journalist en 'geldjuf' Franka Rolvink Couzy (43). "Geld lenen kost geld", roept Femke (11) door de klas.

De kredietcrisis die in 2007 uitbrak, heeft een grote impact gehad op Nederland. De werkloosheid steeg, consumenten durfden geen grote aankopen meer te doen en huiseigenaren konden hun woning niet meer kwijt zonder er verlies op te lijden. Maar van deze 'geldcrisis', zoals Rolvink Couzy het noemt, hebben de kinderen nog nooit gehoord. Rolvink Couzy legt uit dat de geldcrisis is ontstaan doordat mensen geld leenden, terwijl ze helemaal niet in staat waren dat terug te betalen. Zo kwamen de banken die het geld hadden uitgeleend in de problemen en moesten ze gered worden. "Zoals bij ING", zegt Bart (11). "Mijn moeder werkt daar."

Rolvink Couzy geeft geldles op scholen ter promotie van haar boek 'De geldfabriek', dat 18 november verschijnt. Met haar boek en haar lessen wil ze kinderen bewust maken van de gevaren van geld lenen.

Over schulden weet groep 8 wel het een en ander. Als je geld leent, moet je het ook weer terugbetalen. "Moet je alleen terugbetalen wat je hebt geleend?" vraagt Rolvink. "Plus rente", roepen een paar kinderen. Rolvink Couzy rekent voor: bij een bedrag van 1000 euro moet je bij een rente van 10 procent 100 euro extra betalen. "En wat gebeurt er dan bij een rente van 100 procent?" vraagt Bart. "Dan moet je 2000 euro terugbetalen", zegt Rolvink Couzy. Echt lenen doen de meeste leerlingen nog niet. "Mijn moeder schiet af en toe iets voor", zegt Nanne (11). "Thuis geef ik het dan terug." En zouden de kinderen zelf geld uitlenen aan een vriend in nood? Femke: "Nee, want straks krijg ik het niet meer terug".

Af en toe worden de kinderen zo enthousiast van de geldles van Rolvink Couzy dat echte juf Lenneke van Steijn (29) moet ingrijpen. "Groep acht, ssshh." Maar als Rolvink Couzy begint voor te lezen uit haar boek, zijn ze direct stil. Het verhaal gaat over de vrienden Kasper en Pippa. Pippa's ouders zijn opeens rijk omdat ze een financiële bijdrage hebben gekregen. En dus krijgt Pippa een spelcomputer. Waar de financiële bijdrage vandaan komt, weet Pippa niet en ze hoeft het ook niet te weten. Maar Kasper gaat op onderzoek uit. Na het eerste hoofdstuk slaat Rolvink Couzy het boek dicht. "Lees nou verder!" roept Bart.

Maar het is tijd voor het volgende onderdeel van de les: een krantenartikel over geld schrijven. Femke en Nanne schrijven over een geldboom en maken er een mooie tekening bij. De kern van het verhaal? Nanne: "Geld groeit niet aan bomen, dus moet je het niet uitgeven aan nutteloze dingen."

De achternamen van de kinderen zijn bij de redactie bekend.

Jeugdroman 'De geldfabriek'

Het boek 'De geldfabriek' van Rolvink Couzy (uitgever David en Goliat, euro 14,95) is tot stand gekomen dankzij crowdfunding. "Sommige uitgeverijen zagen geen brood in een boek over geld, omdat moeders dat niet massaal zouden kopen", zegt auteur Franka Rolvink Couzy. Andere uitgevers wilden de jeugdroman wel uitgeven, maar hadden daar een weinig ambitieus budget voor over. Dus besloot Rolvink Couzy de 10.000 euro die ze nodig had om haar boek te laten drukken zelf bij elkaar te sprokkelen via de crowdfundinsite Voordekunst.nl. Na ruim een maand had ze het bedrag binnen. Iets meer zelfs, dus komt er nu ook een website, een lespakket en Rolvink Couzy geeft geldles op basisscholen. Nu nog voor niets, na de publicatie van het boek gaat ze wel een vergoeding vragen. Of ze met haar project een nieuwe kredietcrisis kan voorkomen? "Nee, dat geloof ik niet. Ik vond het schrijnend om in een programma als 'Een dubbeltje op zijn kant' te zien hoe onverstandig mensen met schulden omgaan. Als ik een paar kinderen bewust kan maken van de betekenis van geld en schulden, is dat al mooi."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden