Judy Davis speelt altijd enge vrouwen

'Don't bullshit me, you motherfucker!' Een van de bekendste scènes uit het oeuvre van actrice Judy Davis, is haar woede uitbarsting in Woody Allens 'Deconstructing Harry', een scène die makkelijk is terug te vinden op Youtube. Davis werpt als Allens ex-geliefde Lucy haar dunne lijf naar voren, haar armen breed omhoog, en gaat minutenlang furieus tekeer tegen de arme Harry Block (Allen) die hun geheime affaire heeft ver-literatuurd in zijn nieuwste roman. Iets waar Lucy dan net achter is gekomen. Lucy maakt zichzelf alsmaar bozer en bozer tot het trekken van een pistool aan toe. Als toeschouwer hang je aan Davis' altijd knalrood gestifte lippen. Het is een fijne scène om terug te kijken als je zelf te lang zit op te kroppen; louterend zonder materiële schade.

Eigenlijk speelt ze altijd een beetje enge vrouwen, Judy Davis, soms zwijgzaam, soms hysterisch, maar altijd superieur, excentriek, intelligent; erg op haar plaats in het neurotische universum van Woody Allen. De komende week is ze, naast Isabella Rossellini, als tweede niet Nederlandse ster te bewonderen op het Nederlands Filmfestival, al gaat het in het geval van Davis om een rol die ze al twintig jaar geleden speelde. Davis is de tegenspeelster van wijlen River Phoenix in 'Dark Blood', de film van George Sluizer die in 1993 door de dood van Phoenix onaf bleef, maar die de regisseur alsnog voltooide en die vanavond in Utrecht haar premiere beleeft. Davis zal er zelf niet zijn. Uit interviews blijkt dat Sluizer ook wat is teruggedeinsd voor de Australische actrice, met wie de verhouding op de set moeizaam was, en die na de dood van Phoenix niet heel aardig reageerde.

Een makkelijke vrouw is het vermoedelijk ook niet. Gevraagd naar haar werkrelatie met Woody Allen vertelde ze dat ze nooit het woord tot hem richtte. Ze oogt niet op haar gemak in interviews, die ze zoveel mogelijk mijdt. Toch kreeg ze wel met de roddelpers te maken na een woede-uitbarsting bij een buurtbijeenkomst, en na een echtelijke ruzie waar ze de rechter bijhaalde.

Haar excentriciteit en charisma zorgden voor vele hoofdrollen in biopics. Davis speelde Golda Meir, Nancy Reagan, schrijfster Lillian Hellman, George Sand, Judy Garland. Volgend jaar speelt ze Gala van Dali. De enige rol die ze naar eigen zeggen heel graag had willen spelen maar niet kreeg was die van Kit in 'The Sheltering Sky', die rol ging naar Debra Winger. Judy Davis was ongetwijfeld een goede Kit geweest, overtuigend gek in de Sahara. Naar verluidt belandt ze in 'Dark Blood' ook in de woestijn; eens zien of Phoenix tegen haar is opgewassen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden