Judoka Vuijsters mag wel naar EK, niet naar Spelen

Dennis van der Geest is voorgedragen voor de Olympische Spelen. Concurrent Grim Vuijsters vecht dat op grond van betere resultaten aan.

Het kan zomaar gebeuren dat Dennis van der Geest naar Peking vliegt op een ticket van Grim Vuijsters. Dat is de consequentie van een lek in de selectienormen van NOC-NSF.

In het boekwerk ’Normen en limieten’ is de weg naar Peking veelal tot op één honderdste van een seconde dichtgetimmerd. Ook judoka’s weten precies waaraan ze moeten voldoen. Maar als twee judoka’s uit dezelfde gewichtsklasse aan de eisen voldoen, is niets omschreven.

Voor Olympische Spelen is per categorie één plaats per land beschikbaar. In Nederland heeft dat in het verleden tot strijd en rellen geleid. Voor de Spelen van 1988 in Seoel werd voor het kwalificatietraject een waterdicht contract afgesloten tussen de zwaargewichten Monique van der Lee en Angelique Seriese.

In de zwaarste olympische klasse bij de mannen (100+ kilogram) werd geen rekening gehouden met een verrassing. Dennis van der Geest, winnaar van olympisch brons in 2004 en al jaren geplaagd door blessures, dacht de enige kandidaat te zijn. Hij voldeed met de hakken over de sloot (vijfde plaats in Parijs) aan de nationale norm.

Uitgerekend tijdens die wedstrijd verloor hij van Grim Vuijsters, die liefst vier keer aan de eis voldeed. Deze 25-jarige judoka, zonder internationale ervaring, won brons in Parijs, Hamburg en Praag en versloeg drie (oud-)wereldkampioenen.

Ook bondscoach Maarten Arens verklaarde Vuijsters tot beste zwaargewicht en selecteerde hem voor de EK. Tegelijkertijd deed Arens, tevens trainer van Van der Geest, zijn olympische voordracht. Zijn persoonlijke keuze in de 100+ bleef geheim, omdat de Nationale Topsport Commissie zich over de zaak moest buigen.

Binnen het judocircuit was het een publiek geheim dat Van der Geest op grond van zijn ervaring de belangrijkste kandidaat was. Anton Geesink schreef daarover een verontwaardigde brief aan het JBN-bestuur. Het laatste succes van Van der Geest in de olympische klasse stamt van maart 2005, Europees brons.

Maandag meldde een woordvoerder van de JBN aan Trouw dat de beslissing nog lang op zich zou laten wachten. Gisteren stond de keuze voor VdG plotseling in een ochtendblad. Laat in de middag werd Vuijsters officieel op de hoogte gesteld. Vandaag volgt een toelichting. De voordracht moet overigens nog worden goedgekeurd door NOC-NSF.

Vuijsters en zijn trainer Jan de Rooij hadden voor een eventuele beroepsprocedure al de hulp ingeroepen van sportersvakbond NL Sporter. Vanaf het moment dat hij voor de EK werd geselecteerd, wist Vuijsters dat hem bovenstaand scenario wachtte. In dagblad De Stem zei hij vorige week: „Ik ben er letterlijk ziek van geweest. Had ’s ochtends helemaal geen zin om uit mijn bed te komen. Ik dreigde er een beetje aan onderdoor te gaan.”

Zijn voorbereiding op de EK is door de handelwijze van de bond ontregeld. Boze tongen beweren dat een slecht resultaat volgende week de bond goed uitkomt. Want verkoop het maar: een medaillewinnaar of zelfs een kampioen thuis laten.

Mocht Vuijsters in de eerste ronde worden uitgeschakeld, dan handhaaft hij zich bij de eerste negen op de geschoonde Europese ranglijst. Dat is de internationale landeneis voor olympische kwalificatie. Van der Geest (achtste) kan daar buiten vallen. In dat geval vliegt hij op het ticket van Vuijsters naar Peking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden