Judoka's verschaffen duidelijkheid

Slagvaardigheid, efficiëntie, helderheid. De Nederlandse judobond zal het vermoedelijk nooit worden verweten. Waar judoka's op de internationale tatami's duidelijke standpunten innemen, daar blijven de officials onbeholpenheid etaleren.

Zo restte na de open nationale titelstrijd in Den Bosch op het sportieve vlak slechts één vraagteken. Maar had het JBN-bestuur nevel de Maaspoort binnen geblazen. De onduidelijkheid betreft een 'partnership' met de Lotto waarvoor voorzitter Letterie zaterdag het contract tekende. De intentie is ermee doorstroming te garanderen van talent voor de Spelen van 2004 en later. Maar de duur van de overeenkomst is slechts een jaar (klikt het dan zal een verlenging volgen tot uiterlijk 2004) en over de (financiële) voorwaarden zijn de onderhandelingen nog gaande.

Het haast aandoenlijke gestuntel is begrijpelijk. Na jaren waarin de JBN werd getroffen door vrijwel alle bestaande plagen, is van een onderhandelingspositie ten opzichte van potentiele sponsors geen sprake. Het is aan bevlogen - en niet altijd even diplomatieke - sportschoolhouders en hun pupillen te danken dat NOC-NSF diep in de buidel heeft getast voor optimale faciliteiten. Domweg omdat mogelijk een medaille-ader voor Sydney is aangeboord.

Met de open NK in Den Bosch is de eerste schifting in de olympische cyclus bijna afgerond. Na de lange serie internationale A-toernooien zijn de sterken komen bovendrijven voor de EK van mei in Bratislava. Zij hebben alles nu in eigen hand. Succes betekent doorstroming naar de WK, waar een plaats bij de beste vijf een olympisch startbewijs inhoudt. Normaal gesproken moeten Mark Huizinga (-90 kilo, geblesseerd afwezig in Den Bosch), Ben Sonnemans (-100, tweede in Den Bosch), Dennis van der Geest (+100, slechts derde door een scheidsrechterlijke dwaling), Jessica Gal (-57, derde), Claudia Zwiers (-70, eerste), Françoise Harteveld (+78, derde) en mogelijk de verrassende winnares Danielle Vriezema (-63) die weg met succes kunnen bewandelen.

Zij vormen inderdaad geen team met de omvang van een olympische schaatsploeg. De wintersporters profiteren van het kwantitatief zo magere programma van de Winterspelen. Waardoor men binnen het internationaal breder beoefende judo wel eens het idee heeft dat iedereen die de schaats past hem op een olympisch ovaal aantrekt.

Eén deelnemer per categorie, het is in het judo de telkens terugkerende frustratie. Voor Barcelona moest topper Irene de Kok hemel en aarde bewegen om te kunnen deelnemen; drie jaar geleden vochten gouden kandidaten Monique van der Lee en Angelique Seriese een verbeten gevecht uit.

Na het open NK is er onverwacht competentiestrijd op een wat lager niveau. In schrille tegenstelling tot de twee lichtste vrouwenklassen, is er in de middengroepen een luxe-probleem. Claudia Zwiers - brons in Atlanta - is als jonge, alleenstaande moeder in de klasse -70 kilo sterker dan ooit teruggekomen. Ze triomfeerde in de finale van Boedapest over concurrente Karin Kienhuis waarna ze tweede werd in Warschau en in Den Bosch met overtuiging goud pakte.

Kienhuis maakte in Warschau een fout, zag de uitzichtloosheid van haar situatie in en maakte een wanhoopsprong: twee weken geleden stapte ze over naar de -78 klasse. Van judo dat beweeglijkheid en techniek vergt, moet de 'Mattenklopper' uit Groningen zich nu instellen op zware, krachtige en statische opponenten.

De net 71 kilogram wegende judoka deed het met brons niet eens slecht. Ze verloor pas in de halve finales van de Roemeense Richter. Die tegenstander was ook voor nieuwkomer Brenda van der Meulen te sterk. Maar helaas voor Kienhuis ging de pupil van Cor van der Geest pas in de finale op de knieën. Kienhuis wees op haar staat van dienst en naar het onbeschreven blad van haar concurrente. Maar bondscoach Marjolein van Unen meent dat de resultaten van Kienhuis in de -70 klasse niet mogen worden meegerekend. De judoka's moeten in april tijdens de open Engelse voor een EK-plaats strijden. Daarbij wordt ook Miranda van der Broek betrokken, die in februari derde werd in Leonding en tevens twee vijfde plaatsen behaalde. In Den Bosch was zij onzichtbaar.

Staat voor deze vrouwen de deur nog op een kier, voor Valerie Kabuliani viel die hard in het slot. Aan de sportieve prestaties van de Georgische vluchteling lag dat niet. Na brons in Leonding (-73) volgde ook in Den Bosch een derde plaats. Maar het paspoort dat bondscoach Louis Wijdenbosch wil zien, kan de judoka na vier jaar nog altijd niet overleggen. ,,Misschien is het er over twee weken'', aldus Wijdenbosch. ,,Misschien, dat hoor ik al zo lang. Ik wil duidelijkheid. Hij is nu geen Nederlander.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden