Judoka’s raken met nieuwe regels hun zekerheden kwijt

Niets was zo helder als die goede, oude strijd om de Europa Cup 1. Wie won ging door naar de volgende ronde. Wie verloor moest voor een nieuwe kans weer landskampioen worden. Ajax en Feyenoord lagen er als trotse bekerhouder ooit in de eerste ronde al uit.

Tot grote vreugde van twee onderschatte clubjes. Nu profvoetbal meer industrie dan sport is en zekerheid over budgetten vóór sportieve onzekerheid gaan, hebben de grote clubs een winstgarantie. Snelle uitschakeling is onmogelijk, zelfs in een slechte periode behouden de rijken hun inkomsten. Het gaat ten koste van het verrassingseffect.

In judo, commercieel onvergelijkbaar met voetbal, wordt de tegengestelde weg bewandeld. De sport moet toegankelijker worden voor een groter publiek, daarom zijn er regels veranderd. Het voornaamste gevolg is dat judoka’s zekerheden kwijtraken. En die hadden ze al zo weinig.

Tijdens de EK die morgen in Tbilisi begint, moeten zij het op de mat zonder aanwijzingen van hun coach doen. De kleinste straf (koka) is afgeschaft. Er wordt strenger opgetreden tegen negatief judo, zoals tijdrekken, schijnaanvallen en het grijpen naar broekspijpen.

Het meest ingrijpend is het (deels) afschaffen van de herkansing. Tijdens de EK kan in de kwartfinales nog worden teruggegrepen op die laatste hoop op succes. Op wereldniveau is de herkansing helemaal afgeschaft.

Voor de helderheid van de sport is die regel een zegen. Wie vroeger verloor had een achterdeur. Die ging open wanneer de opponent van wie werd verloren de finale bereikte. Dan kon alsnog worden begonnen aan een reeks die kon leiden naar maximaal de bronzen medaille.

Cor van der Geest, technisch directeur van de judobond, is normaal gesproken al erg terughoudend waar het gaat om het uitspreken van optimistische verwachtingen. Daarvoor vindt hij judo een ’te raar’ spelletje, waarbij de geringste onoplettendheid desastreuze gevolgen kan hebben.

Tijdens de Olympische Spelen in Peking won de Nederlandse judoploeg vijf medailles, maar goud ontbrak. Toch zegt Van der Geest nu al blij te zijn met ’een paar prijzen’ op het veel lagere, Europese niveau. „Ik heb geen cijfers, maar wel het gevoel dat wij altijd veel hebben gewonnen via herkansingen.”

Dat heeft hij goed aangevoeld, zo blijkt desgevraagd uit berekeningen van Infostrada, specialist in sportstatistieken. Tijdens EK’s werden liefst 19 van de 33 bronzen medailles gewonnen via herkansingen. Twaalf daarvan werden na herkansingen vanaf de kwartfinale omgehangen.

Die mogelijkheid is er niet tijdens WK’s en Olympische Spelen. Bij de Spelen werden vier van de tien bronzen plakken via herkansingen gewonnen. Bij WK’s in negen van de dertien gevallen (69 procent). Met de nieuwe regels waren er wel andere winnaars geweest, maar per saldo wint Nederland dan minder.

Cor van der Geest concludeert dat zijn zoon Dennis dan geen brons had gewonnen in Athene. Daarentegen had diens broer Elco wél brons gewonnen. Hij verloor zijn halve finale (nu goed voor brons) en werd vervolgens vijfde door verlies tegen een opponent uit... de herkansing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden