Judoka Juul Franssen: loop je niet in de pas, dan word je eruit gegooid

Judoka Juul FranssenBeeld arie kievit

Onderhandelingen zijn stukgelopen. Juul Franssen mag niet meer naar internationale wedstrijden omdat ze haar eigen trainers kiest. Nu moet de rechter uitkomst bieden.

Judoka Juul Franssen (27) wordt door de Judobond Nederland (JBN) niet meer uitgezonden naar wedstrijden. Reden daarvoor is dat Franssen niet mee wil in het centralisatiebeleid van de bond. Die wil dat alle judoka’s op het Arnhemse sportcentrum Papendal trainen onder leiding van trainers van de bond. 

Maar Franssen voelt zich er beter bij om in Hoogvliet te trainen en zich daar te laten begeleiden door trainers die ze zelf heeft gekozen. Daarnaast volgt ze de studie Sociaal Pedagogische Wetenschappen in Rotterdam, die ze binnen drie jaar moet afronden omdat ze anders kampt met een torenhoge studieschuld. 

Omdat de JBN volgens Franssen op deze manier haar judocarrière onrechtmatig om zeep helpt heeft ze een rechtszaak aangespannen. Binnen een aantal weken dient het kort geding.

Ben je opgelucht nu duidelijk is dat er een rechtszaak komt en je dus weer mag praten?


“Dat ik weer mijn verhaal mag doen lucht wel op, ja. Ik heb vier weken lang mediastilte moeten houden. De judobond heeft me gevraagd om tijdens de onderhandelingen niet naar de media te stappen. Maar nu ik naar de rechter ga is dat voorbij.”

Waarom kwamen de judobond en jij er niet uit?

“De judobond stelt als voorwaarde dat je fulltime op Papendal moet trainen om uitgezonden te worden naar wedstrijden. Er is voor de bond geen andere weg. Maar in heel 2016 is er geen enkele duidelijkheid over geweest hoe de volledige trainersstaf op Papendal eruit zou zien en nog steeds is dat niet helemaal duidelijk.

Voor een topsporter is het essentieel dat er chemie is tussen een trainer en zijn pupil. Een trainer die je als het ware kan lezen tijdens een training en wedstrijd. Elke topsporter zal dat ook beamen. Ik vind het prima dat de bond het topjudo op Papendal wil centraliseren, maar voor mij werkt dat niet. Ik wil verder gaan met mijn eigen mensen en in mijn eigen omgeving. Ik heb wel altijd de bereidheid gehad om samen te werken, maar de judobond heeft de deur dichtgegooid. 

Ik ben op de top van mijn kunnen en heb net een Grand Slam gewonnen. Ik wil zo mijn judocarrière niet voorbij laten gaan.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Judoka Juul FranssenBeeld arie kievit

De judobond stelde gisteren dat ze geprobeerd heeft om een ‘maatwerkoplossing’ te zoeken, maar dat jij daar geen gebruik van hebt gemaakt.

“Dat is hoe zij het zien, maar ik wil wel dat het duidelijk is dat het zo niet zit. Ik vind het wel mooi dat ze zeggen dat ze er alles aan gedaan hebben, maar het moest wel onder hun voorwaarden. Ik heb twee schriftelijke voorstellen aan de bond gedaan, maar als er niet in het voorstel staat dat je fulltime op Papendal gaat trainen, dan zegt de bond: ‘jammer, maar heroverweeg je voorstel.’ Ik vind dat iedereen de vrije keuze zou moeten krijgen waar die traint. Prestaties zouden daarin leidend moeten zijn. Volgens mij heb ik die prestaties ook geleverd, maar daar wordt door de bond niet naar gekeken.”

Kan je je wel vinden in het centralisatiebeleid van de bond?

“Doordat alles nu op één locatie is, wordt er gewerkt in een soort teamverband. Dat is anders dan hoe het voorheen ging. Toen was er altijd een concurrentiestrijd tussen de verschillende sportscholen in bijvoorbeeld Haarlem en Rotterdam. Daar word je beter en scherper van. Dat de bond wil centraliseren is prima, want voor sommigen werkt dat. Maar ik ben een individuele, gearriveerde sporter met een individuele aanpak en voor mij werkt dat dus niet. Er worden nu op Papendal een soort eenheidsworsten gecreëerd. Je moet in de pas lopen en doe je dat niet dan word je eruit gegooid.”

Wat doe je nu je niet meer naar wedstrijden wordt uitgezonden?

“Ik train hard, maar voor wat? Als topsporter wil je een doel hebben en voor de korte termijn heb ik dat doel nu niet. In de tussentijd is er een Grand Slam in Parijs geweest en een Grand Prix in Düsseldorf. Normaal gesproken had ik aan die wedstrijden meegedaan, maar ik heb er niet naar gekeken. Ik kon het niet zien.”

Stel dat je het kort geding wint, dan kan je weer toewerken naar goud in Tokio.

“Als ik daar over ruim drie jaar in slaag dan zou dat als een meisjesboek zijn. Ik wil over tien jaar in de spiegel kunnen kijken en zeggen dat ik er alles aan heb gedaan om de optimale route naar Tokio te volgen. Ik wil daar goud winnen, maar ik heb het zelf niet in de hand. Het ligt nu in handen van de rechter.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden