Judo-afvaardiging beleeft zwarte dag

PARIJS - Het optimisme van bondscoach Louis Wijdenbosch - minimaal twee medailles voor de mannenploeg - kreeg op de openingsdag van de WK judo een flinke douw. Met Ben Sonnemans en Dennis van der Geest werden twee troeven uitgespeeld in een spel dat kansloos bleek. Dat was in Parijs ook de enige routinier bij de vrouwen, Karin Kienhuis. Zij had zich nog nooit zo machteloos gevoeld als tegen de, plat gezegd, omgebouwde kerel Silva.

De Nederlandse vrouwenploeg is er een die van een nieuw fundament moet worden voorzien, na het wegvallen van steunpilaren als Angelique Seriese, Monique van der Lee, Claudia Swiers en Jenny en Jessica Gal. Daardoor kon afgelopen voorjaar de talentrijke groep mannen tijdens de EK in Oostende voor een overvleugeling zorgen. Maar het mondiale niveau is van een ander kaliber, zo ondervonden Europees kampioen Sonnemans en Europa's tweede Van der Geest. Zodat de hoop weer is gevestigd op Mark Huizinga, de nummer drie van de Spelen die vandaag in actie komt.

Waar Sonnemans en van der Geest reeds in de ochtenduren moesten afhaken, rekte Kienhuis de strijd tot en met een tweede herkansing. Ze verloor in de derde ronde nogal ongelukkig van de Italiaanse Ylenia Scapin, waardoor brons het maximaal haalbare was geworden. Maar in de armen van de Braziliaanse Silva werd het in de namiddag zwart voor haar ogen. Natuurlijk had Kienhuis gehoord van Silva's kracht, ze had haar taktiek erop afgestemd maar tegen het geweld was niets te beginnen. “Ze pakte me gewoon vast en trok me naar zich toe. Dat had ik nog nooit meegemaakt, dat lukt de jongens van 86 kilo op de club niet eens. Ik ben gewoon afgemaakt, zo machteloos heb ik me nooit gevoeld.” Silva, die in de -72-klasse uiteindelijk brons won, was ooit man. Hij werd zij, en werd als zodanig ook tijdens de sekse-testen voor judo-toernooien erkend. “Maar ze heeft wel de hormoon-opbouw van een man gehad”, aldus Kienhuis. “Die heeft ze als vrouw kunnen onderhouden. Hier kan ik niets tegen beginnen, wat dat betreft was het verlies tegen Scapin erger. Tegen haar kwam ik ongelukkig achter, had ik een overwicht maar kwam ik domweg niet tot scoren.”

Voor Sonnemans was de overrompeling door de Kazachstaan Sergy Shakimov in de -95 klasse een ontluistering, ook al omdat gezien het gunstige wedstrijdschema winst de poort naar een medaille op een kier had gezet. Wat hem het meest teleurstelde, was het feit dat hij geen moment in de wedstrijd had kunnen komen. Eerder had Sonnemans afgerekend met de sterke Koreaan Min Soo Kim, alsof hij in de vorm verkeerde waarin hij eerder dit jaar in Oostende Europees kampioen was geworden. Maar tegen Shakimov voelde de 25-jarige judoka van meet af aan een verkramping, waardoor hij zich niet op de eenzijdige taktiek van zijn tegenstander kon instellen. “Was het gebrek aan durf? Ik weet het niet. Ik wist me geen raad met de wijze waarop hij me telkens over mijn linker schouder pakte.” Dat is de gebruikelijke strijdwijze van de man uit Kazachstan, zoals Sonnemans die op de videobeelden ook had ontrafeld. Maar de Nederlander was niet bij machte tijdens de wedstrijd naar een andere taktiek te schakelen, zoals Wijdenbosch dat zag: “Als je in de eerste minuut niet in de wedstrijd zit, dan moet je op dit niveau groots zijn om alsnog de strijd naar je hand te zetten. Zoals bijvoorbeeld Huizinga dat in de halve finale van de EK wèl kon.”

Onprofessioneel

Wat Sonnemans niet betrok in zijn analyse, was het onprofessionele functioneren van Cor van der Geest tijdens de verloren partij. Tijdens de Spelen van Atlanta maakte de coach van Kenamju -èen Sonnemans zelf ook - er een halszaak van dat niet toenmalig bondstrainer Willem Visser maar hijzelf langs de mat de coaching van Sonnemans op zich zou nemen. De controverse tussen de twee tegenpolen werd er voor de zoveelste maal verder door aangescherpt. Gisteren was de Haarlemmer in het beslissende stadium afwezig in de nabijheid van de tatami, en nam Wijdenbosch plaats op het rode krukje. Pas na anderhalve minuut nam Van der Geest die plaats over, maar hij kon het tij niet keren.

Sonnemans weigerde zijn steun en toeverlaat van de afgelopen twintig jaar af te vallen, en zei dat zijn falen niet mede op het conto van zijn coach had gelegen. Maar de Haarlemmer had zeer zeker zijn coach gemist toen hij zich opmaakte voor de partij en ook de wissel langs de zijlijn was hem niet ontgaan. “Het stoorde me niet, maar zoiets moet wel worden voorkomen.” Wijdenbosch nam, zonder een oordeel uit te spreken, het woord “miscommunicatie” in de mond, zowaar geen onbekend begrip in het Nederlandse judo.

Zie maar de wonderlijke wijze waarop Dennis van de Geest gisteren in de +95 klasse de mat op mocht. Hij was in mei in die categorie tweede van Europa geworden, maar toch zag de bond liever Danny Ebbers in actie; Van der Geest mocht slechts in de alle categoriën aantreden, waarin hij op de EK vijfde was geworden. De bond ging daarmee voorbij aan de eigen selectie-eisen, en dat vond ook de rechter vorige week te gortig.

“Er zijn ongetwijfeld mensen die zeggen: 'die Van der Geest moet zonodig stoer doen met twee keer vechten en dan gaat hij meteen op z'n bek'. Dat doet me niets. Ik ben jong en heb op dit niveau nog te weinig ervaring. Ik moet zoveel mogelijk partijen maken tegen deze sterke jongens, die heb ik in Nederland nu eenmaal niet als sparringpartner voorhanden. Ik hik tegen de wereldtop aan, ik verlies echter nog van de jongens die wat verder zijn dan ik. Ik zit pas in mijn tweede seniorenjaar, veel van de mannen hier heb ik nog nooit in mijn handen gehad. Wil ik het tegen iemand als Pan bolwerken, dan moet ik voor honderd procent goed zijn.”

Dat was Van der Geest in zijn tweede partij tegen de kolossale Chinees niet. Nadat hij Labus met ippon had verslagen, voelde hij tegen Pan een zekere matheid over zich komen. “Ik heb er niet alles uitgehaald. Dat heeft misschien met de spanning te maken die zo'n eerste WK met zich meebrengt. Ik ben nu eenmaal een jongen die dingen wat vaker moet hebben meegemaakt.” Het heeft ook met angst te maken. In april in Rome had de 145 kilo zware Chinees hem in de halve finale eenvoudig geworpen. Dat was een moment dat gisteren bij het eerste contact door het hoofd van Van der Geest spookte. Dan staat verlies bij voorbaat vast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden