Jubileumuitzending van 'Vinger aan de pols' in teken van 'Kids Village'

Vinger aan de pols, morgenavond 18.55 uur, Ned. 1.

Sinds het dorp zeven jaar geleden de poorten opende en de 52 bungalows bewoond konden worden heeft Kids Village zo'n 15 000 kinderen en hun familie uit 36 landen gehuisvest. Het verblijf van een week is gratis en kan als het moet binnen 24 uur worden geregeld. Er zijn geen commerciele belangen mee gemoeid, er is geen overheidssteun.

Kids Village wordt bekostigd uit particuliere bijdragen, vooral die van Henri Landwirth, de eigenaar van de Holiday Inn-hotelketen. Landwirth werd tijden de Tweede Wereldoorlog met zijn ouders en zusje weggevoerd naar het vernietigingskamp Auschwitz. Zijn ouders kwamen om, maar Landwirth en zijn zusje overleefden de terreur, zij het ternauwernood.

Na de oorlog vertrok Landwirth naar de Verenigde Staten om succes te boeken in de hotelwereld. Na verloop van tijd is hij de organisatie Give kids the world begonnen ten bate van de ernstig zieke kinderen. Hij voelt zich, vanuit de jaren in de Duitse kampen, verwant met hen. “Als de nazi's me toen in zestien stukken hadden willen hakken hadden ze het kunnen doen. Ik had geen enkele controle over mijn lot, net zoals die kinderen nu.”

Ter gelegenheid van de honderdste 'Vinger aan de pols' is Ria Bremer met Sarah Verjans, een Maastrichts leukemiepatientje, en haar gezinsleden naar Orlando gereisd om de belevenissen van het elfjarige meisje vast te leggen. Aan deze uitzending heeft het blad Avrobode-Televizier een puzzelactie verbonden, waarvan de baten beschikbaar worden gesteld aan Give kids the world. In de jubileum-uitzending, morgenavond, heeft Bremer ook een uitgebreid gesprek met Landwirth over zijn project.

Sarah wordt gefilmd vanaf haar laatste bezoek, voor de reis naar Amerika begint, aan het Amsterdamse Emma-kinderziekenhuis, tot de terugkeer in Nederland, waar ze trots de handtekeningen laat zien die ze heeft verzameld, van die van Mickey Mouse, Pluto, Donald Duck tot Sneeuwwitje en de haar niet bijster bekende Broer Beer. Sarah geniet met volle teugen, vooral als ze in Sea World wordt uitverkoren voor een paar spelletjes met de orca's en de dolfijnen daar. Dat blijkt voor haar later ook het hoogtepunt van de vakantie te zijn.

Het is niet toevallig dat de Disneyfiguren prominent voorkomen in de film. Onderzoek heeft Landwirth destijds geleerd dat de kinderen, van wie een groot deel uit de Verenigde Staten zelf komt, een grote wens hadden: Mickey Mouse zien. Vandaar dat de hotelier zijn dorp in de schaduw van het immense pretpark heeft neergezet.

De man die zijn project vertroetelt en regelmatig in Kids Village is te vinden voor een praatje, een handje en een aai over het door de chemietherapie dikwijls nauwelijks behaarde bolletje meent dat het een verkwikking is voor de kinderen om even weg te zijn uit de wereld van de artsen en de naalden en te kunnen genieten van het vele amusement en het groen dat Midden-Florida biedt. Dat geldt evenzeer voor de familieleden, die doorgaans de zorgen over het zieke kind torsen.

Of het gaat om het onderhoud van de bungalows, de bediening van de attracties of de bemanning van het Hans en Groetje-huis, waar de maaltijden worden gebruikt, Kids Village kan niet zonder de inzet van de vrijwilligers. In totaal zijn er zo'n zeshonderd. Degene die er door Bremer wordt uitgehaald voor een praatje, blijkt net koud een dag mee te doen. Ze zet zich enthousiast in en bekommert zich onder meer over een stoer klein jochie, dat het vervaarlijke dienblad toch uiteindelijk maar liever door haar naar zijn tafeltje laat dragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden