Jubileum Protestantse Kerk wordt een klein mediaspektakel

The Passion, afgelopen april in Groningen. De PKN is een van de organisatoren van dat evenement. Beeld anp

Musicalsterren, christelijke popmuziek, presentators in een glazen huis: het jubileum van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) krijgt enig showgehalte.

Het grootste protestantse kerkgenootschap viert haar tienjarig bestaan zondag 14 september met een kerkdienst in Nijkerk, uitgezonden op NPO2. Die bestaat goeddeels uit de traditionele liturgische onderdelen, maar ook uit een lied van Claudia de Breij, gezongen door operazangers Ernst Daniël Smid en zijn dochter Coosje. De acteurs die vorig jaar Jezus en Maria speelden in de EO-productie The Passion, brengen een lied van Huub Oosterhuis ter gehore.

In de dienst gaan drie predikanten voor. De televisieregistratie wordt, net als bij de EO Jongerendag, ingeleid door twee presentatoren die buiten het kerkgebouw in een glazen studio zitten. Zij doen ook verslag van de aankomst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Voormalig scriba Bas Plaisier gaat voor aanvang van de dienst in op de geschiedenis van het kerkgenootschap.

De PKN ontstond tien jaar geleden uit een fusie van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse kerk. Nu telt het genootschap zo'n 2,1 miljoen leden. Lokale gemeenten zijn zelfstandig, maar werken wel op landelijk niveau samen.

'We laten kerk van haar beste kant zien'
De inzet van bekende Nederlanders bij de jubileumviering is geen poging om hogere kijkcijfers te scoren, vertelt vertelt Marloes Nouwens-Keller van de PKN. "Als je toch op televisie komt, moet je je van je beste kant laten zien. Van deze artiesten is duidelijk waarom ze deelnemen, bijvoorbeeld omdat ze meespeelden in The Passion. We hebben niet zo maar wat bekendheden opgetrommeld."

De kerk beschouwt het jubileum als een missionair moment. "We gaan ervan uit dat geïnteresseerden in onze achterban sowieso naar de dienst kijken. Voor mensen die niet naar een kerk gaan, moet je zo'n viering iets aantrekkelijker maken." De opnamelocatie, kerkgebouw De Fontein in Nijkerk, is gekozen vanwege zijn moderne karakter. Nouwens-Keller: "We willen uitstralen dat de kerk toekomst heeft. Een klassiek gebouw leek ons minder geschikt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden