Jubilerend Leerorkest krijgt prinsessenviool

Máxima doneert het instrument dat voor Amalia was gebouwd

Ze bespeelt zeven instrumenten en zingt erbij; Princess Marfo (14) is een muzikaal talent uit de Amsterdamse Bijlmer. Ze is ontdekt in het Leerorkest, en werkt nu aan haar muzikale toekomst. Princess is één van de leerlingen die dankzij het Leerorkest muzieklessen krijgt op de basisschool. Het jeugdorkest bestaat nu tien jaar, en biedt kinderen die normaliter niet met muziek in aanraking komen de kans een instrument te leren spelen. En nu krijgt het orkest een heel bijzonder instrument in het depot: koningin Máxima schenkt vandaag de Amaliaviool aan het leerorkest.

Op Koningsdag 2014 kreeg de koningin deze viool van een violenbouwster uit Dordrecht. In plaats van haar dochter erop te laten spelen, geeft ze de leerlingen van het Leerorkest nu de kans de viool te gebruiken. Zo komt Princess misschien te spelen op de viool die ooit voor de Oranjeprinses was bedoeld.

In groep 5 van de basisschool waren de muzieklessen van het Leerorkest verplicht. Princess speelde al piano vanaf haar zevende, dat moest van haar vader. "Ik dacht toen, ik doe dat orkest nu even, omdat het moet, en dan stop ik er mee", vertelt ze. Maar haar hart bleek meer in de muziek te liggen dan ze dacht. "Ik mocht drie instrumenten kiezen die ik graag bespeelde. De harp vond ik het leukst, die lijkt op de piano." Maar de school besloot haar viool te laten spelen. "Dat wilde ik eigenlijk niet! Maar ik bleek er heel goed in te zijn." Princess was zo goed dat ze naar het Klein Orkest mocht, het talentenorkest dat is voortgekomen uit het Leerorkest. "Het Leerorkest was een beetje saai en makkelijk. Het Klein Orkest is een uitdaging."

"Als tweejarige zong ik Engelse en Nederlandse reclames op televisie na, en mijn vader wilde dat ik op muziekles ging. Op de basisschool was dat verplicht, maar door het Leerorkest heb ik écht leren zingen. Ik was bang om mijn stem te gebruiken, maar het orkest en de docenten hebben me geholpen. Ik hoor nu meteen of iets zuiver of vals is", zegt ze trots.

Nu repeteert Princess een paar keer in de week op de Openbare Scholengemeenschap Bijlmer in Amsterdam Zuid-Oost. Ze speelt inmiddels zeven instrumenten, tijdens de repetitie viool en piano. "Met het Leerorkest ben ik naar Barcelona geweest, en hebben we door Duitsland getourd. Ik wil alle instrumenten kunnen bespelen en zelf liedjes maken. Dan kan ik het ook aan anderen leren, en mijn eigen Leerorkest beginnen."

undefined

Marco de Souza

Het Leerorkest is tien jaar geleden opgericht door Marco de Souza. De Souza begon in Brazilië als muzikant en zag op zijn dertiende al hoe muziek mensen kon samenbrengen.

Hij besloot muziekles te gaan geven in de sloppenwijken van Brazilië en kwam naar Nederland om hier hetzelfde te doen in de migrantenwijken van Amsterdam.

Hij zette een instrumentendepot op en leent instrumenten uit aan scholen door heel Nederland.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden