Jubelstemming in Oranjekamp na gelijkmaker tegen Canada

Mandy van den Berg, Merel van Dongen en Vivianne Miedema zijn blij met de 1-1 en de derde plaats. Beeld anp
Mandy van den Berg, Merel van Dongen en Vivianne Miedema zijn blij met de 1-1 en de derde plaats.Beeld anp

Absolute zekerheid is er nog niet, maar in percentages uitgedrukt is de kans dat het Nederlandse vrouwenteam zich kwalificeert voor de achtste finales van het WK minimaal 99,9 procent. Alleen sportieve mirakels - toegegeven, die bestaan wel - kunnen de voetbalsters afhouden van een plaats bij de laatste zestien. De late gelijkmaker van invalster Kirsten van de Ven tegen Canada (1-1) zorgde voor een jubelstemming in het Oranjekamp.

Fred Buddenberg.

Door het gelijke spel tegen Canada en de remise tussen China en Nieuw-Zeeland (2-2) eindigde Nederland met vier punten als derde in poule A. De ploeg van Roger Reijners moet nu in de wacht, omdat alleen de beste vier nummers drie uit de zes poules een entreebewijs verdienen voor de achtste finales. Gezien de situaties in de andere poules, kan Nederland dat ticket vrijwel niet meer ontgaan.

Onbekend is nog wel tegen wie, waar en wanneer Nederland in de volgende ronde aan de bak moet. Dat was gisteren na de wedstrijd tegen Canada echter niet meest besproken onderwerp. Het ging vooral over de manier waarop het gastland was bestreden. Met bravoure, lef, strijdlust en de wil om te winnen. Zaken die in de eerste duels met Nieuw-Zeeland en China ontbraken.

Kansen gecreëerd
Nederland had het met 45.420 mensen gevulde Olympic Stadium in Montreal stil kunnen krijgen als het minder slordig met de kansen was omgegaan. Als er een dag was geweest om voor het eerst van Canada te winnen, was het gisteren wel. Dat besefte Reijners, die zijn eerste duel als bondscoach met 5-0 verloor van Canada, ook. Maar daarentegen was de Limburger verheugd dat zijn ploeg eindelijk weer kansen had gecreëerd.

Het was uiteindelijk invalster Van de Ven die drie minuten voor tijd het verlossende doelpunt maakte. Manon Melis speelde Van de Ven aan en de speelster van het Zweedse Rosengard knalde de bal hard en loepzuiver in de bovenhoek. Met die treffer schoot ze een beetje de frustraties van zich af. Ze had zich in de vorige twee duels op de bank zitten te verbijten. Nu kreeg ze de kans en die pakte ze.

Speelsters van Nederland vieren de 1-1 van Kirsten van de Ven. Beeld anp
Speelsters van Nederland vieren de 1-1 van Kirsten van de Ven.Beeld anp

Nederland kende een dramatische start in het overdekte Olympic Stadium. Eerst kopte Sophie Schmidt op de bovenkant van de lat en al na tien minuten moest het scorebord in het stadion worden geactiveerd. Een inworp vanaf de rechterkant werd niet goed verwerkt door Stefanie van der Gragt en Ashley Lawrence wist wel raad met het buitenkansje.

Direct na die tegenvaller zag Reijners zich ook al genoodzaakt te wisselen. Rechtsback Desiree van Lunteren moest met een blessure het veld verlaten en werd vervangen door Dominique Janssen. Zo kreeg de laatste linie twee onervaren speelsters aan de buitenkanten. Op links speelde Merel van Dongen haar zesde interland, op rechts Janssen pas haar vijfde.

Aanvallende aspiraties
Toch slaagde Nederland erin zich op te richten na die dubbele domper. De ploeg toonde in ieder geval meer aanvallende aspiraties dan in het duel met China. Via de flanken werd het doel van de Canadezen gezocht en Melis bezorgde Daniëlle van de Donk een unieke kans op de gelijkmaker. Vrij voor de goal verwerkte de spelmaker van PSV de bal echter niet goed.

Opvallend was hoe makkelijk Canada het initiatief overliet aan Nederland. Ondanks de massale aanmoedigingen 'Go Canada Go' zakte het gastland ver terug. Nederland kon echter niet veel uitrichten met het vele balbezit. Met name Van de Donk koos vaak voor de verkeerde opties en evenals tegen Nieuw-Zeeland en China werd spits Vivianne Miedema niet gevonden.

Droge knal
Een kwartier voor tijd bracht Reijners met Van de Ven een extra aanvalster in het veld voor de falende Van de Donk. Die wissel pakte goed uit. Nadat Melis eerst zelf oog in oog met doelvrouw Erin McLeod had gefaald, zette ze drie minuten voor tijd met een fraaie pass Van de Ven in vrije positie. Met haar droge knal zorgde zij ervoor dat het WK voor Nederland een vervolg. Als er tenminste geen hele gekke dingen gebeuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden