JSF vertoont scheuren en zwakke plekken

Pentagon vertraagt de productie, Nederland verwacht testtoestellen toch op tijd

Met de productie van de Joint Strike Fighter (JSF), het gevechtsvliegtuig dat Nederland overweegt aan te schaffen, moet kalmer aan worden gedaan, want bij proeven vertoont het toestel een heleboel scheuren en andere zwakke plekken.

Dat heeft een topman van het ministerie, schout-bij-nacht David Venlet, gezegd tegen de internet- publicatie AOL Defence. Het Pentagon bevestigde zijn uitlatingen. Venlet is in het Pentagon als programmadirecteur belast met het JSF-project. Volgens Venlet hebben de omvang van de defecten die het afgelopen jaar zijn geconstateerd en de kosten om ze te repareren het Pentagon verrast. "De meeste problemen zijn klein. Maar als je ze bijeenveegt en kijkt naar de plekken waar ze zich in het vliegtuig bevinden en hoe moeilijk die te bereiken zijn nadat je het vliegtuig hebt gekocht, zuigen de kosten de adem uit je longen", zegt Venlet.

Premier Mark Rutte wilde gisteren niet reageren. "Ik kan niet na elk signaal meteen de totale Nederlandse strategie wijzigen", aldus Rutte. Hij benadrukte dat het Nederlandse standpunt duidelijk is: er wordt een tweede testtoestel van de JSF aangeschaft en het besluit over de definitieve vervanging van de F-16 volgt pas na 2015.

Het ministerie van Defensie heeft geen signaal dat de levering van de Nederlandse testtoestellen van de JSF niet op tijd zal plaatsvinden. Lockheed Martin levert naar verwachting voor augustus 2012 het eerste Nederlandse testtoestel. Het tweede volgt naar verwachting in maart 2013. Een besluit over de definitieve vervanging van de Nederlandse F-16, eventueel door de JSF, volgt pas na 2015. Minister Hans Hillen van Defensie brengt in 2012 een bezoek aan het Pentagon en aan Lockheed Martin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden