Jozy Altidore ging echt niet opzij voor wat apengeluiden

Ook volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël, moet u weten, is er voor discriminatie geen plaats in ons voetbal.

In een ronkend persbericht werden deze week clubs, de minister van vws en de KNVB opgeroepen om, naar aanleiding uiteraard van de oerwoudgeluiden bij ADO Den Haag-Ajax, samen duidelijke regels tegen discriminatie in het voetbal op te stellen. De oproep werd bepaald niet alleen door het Cidi ondertekend: ook door het Contactorgaan Moslims Overheid, het Overlegorgaan Caribische Nederlanders, het Inspraakorgaan Turken in Nederland, de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond, door Barbara en Frits Barend ook, wat oud-voetballers, door Jan Mulder en Humberto Tan en door Jan Joost van Gangelen en Jan van Halst.

Zwaar geschut, of als zwaar bedoeld geschut, om iets te vragen wat er al is. De wedstrijd had op basis van bestaande regels kunnen worden gestaakt. Die afweging ligt bij de thuisclub, al dan niet in overleg met de plaatselijke autoriteiten. Staat allemaal zwart op wit.

Riechedly Bazoer, de Ajacied tegen wie de geluiden waren gericht, had niet overwogen om van het veld te stappen. Begin 2013 werd de bekerwedstrijd Den Bosch-AZ wel even stilgelegd, maar als het aan de donkere AZ'er Jozy Altidore had gelegen, was dat niet gebeurd. Hij wilde doorspelen.

Ajax doet aangifte tegen Haagse fans die de oerwoudgeluiden maakten. Wat kan dat inhouden? Een woordvoerder van het OM zei, weinig verrassend, in deze krant dat vervolging juridisch zeer lastig zal zijn.

ADO Den Haag maakte gisteren bekend dat 22 supporters zijn geïdentificeerd. Hun is een stadionverbod opgelegd. Daarmee wordt toch iets gekoeld van de sinds jaren rituele, begrijpelijke en toch ook gauw makkelijke verontwaardiging in dezen: dat die idioten aan hun haren van de tribune moeten worden getrokken, en dat clubs uit angst voor die dwazen niet ferm stelling nemen.

Ik zal niet zeggen dat dat laatste niet zo is, natuurlijk niet. Maar hoe nodig is zwaar geschut nu werkelijk nog, na wat vooral als een anachronisme overkwam, als iets waarvan we niet voor niets niet wisten dat het nog kon bestaan (die geluiden dan, hier), als iets ook wat zo enorm stupide was.

René van der Gijp zei in 'Voetbal Inside' dat het voor zijn gevoel niet racistisch was bedoeld - naar de letter, bedoelde hij. Zoiets zorgt voor ongemak, maar is het totale onzin, als ADO Den Haag zelf gekleurde spelers en een Surinaamse trainer heeft? Vervolging is zo lastig, zei de OM-woordvoerder, omdat bewezen moet worden dat de geluiden racistisch zijn bedoeld - om nog te zwijgen van de vraag of daarop gebaseerde stadionverboden juridisch stand kunnen houden.

Nodeloze rompslomp en aandacht, dat zou het zijn. Filosoof Vester Bergmans stelde gisteren in deze krant op aangenaam relativerende toon ontnuchterende strategieën voor: doe een apendansje op het veld, of zing het bananenlied volop mee.

Ook zijn boodschap, als ik zo vrij mag zijn: laat het Centrum Informatie en Documentatie Israël en wat al niet meer erbuiten. De stupiditeit terugkaatsen en er daarna voor één keer dan toch, zou ik willen toevoegen, geen enkele aandacht aan besteden. Onhaalbaar natuurlijk, dat laatste, maar dan is het met dit fossiel echt wel gedaan.

En nee, dat zou niet slap zijn, maar juist sterk. Jozy Altidore zei drie jaar geleden dat zijn ouders hem sterk hadden opgevoed, dat je dan echt niet opzijgaat voor wat apengeluiden, dat die paar mensen - hij gaf ze subtiel genoeg niet de eer ze idioten te noemen - hulp nodig hebben, en dat hij voor ze zou bidden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden