Jozef met wanten in de kerststal

Een engel repareert het kapotte strodak van de stal. Jozef draagt wanten tegen de bittere kou. Het zijn details die je nooit ziet in oude afbeeldingen van de geboorte van Jezus in een stal. Dat maakt dit middeleeuwse reliëf met Maria in stille aanbidding van het Kind, uniek. Het Museum Kurhaus Kleef in het Duitse Kleef, net over de grens bij Nijmegen, is dan ook bijzonder gelukkig met de aanwinst.

Het reliëf 'De aanbidding van het Kindje Jezus' is gemaakt door de rond 1500 in Kleef werkzame beeldhouwer Dries Holthuys. Hij was een van de belangrijkste kunstenaars van de laatgotiek aan de Nederrijn. Omdat werken van een vergelijkbare kwaliteit zelden op de kunstmarkt worden aangeboden, heeft het museum er alles aan gedaan om het te kunnen kopen. Met hulp van de Vereniging van Vrienden van Museum Kurhaus en Koekkoek-Huis Kleef, enkele stichtingen en een particuliere familie is dat gelukt. Museum Kurhaus Kleef beschikt over een mooie collectie Nederrijnse, middeleeuwse beelden uit de 14de en 15de eeuw van onder meer Dries Holthuys, Meester Arnt van Kalkar en Zwolle, Henrik Douvermann.

Het reliëf is van hout (37x45x16,8 cm). Waarschijnlijk was het een onderdeel van een klein particulier altaar. Niet alleen de handschoenen van Jozef en de engel op het dak zijn opmerkelijke details. Holthuys heeft stal en landschap ook op een bijzondere manier met elkaar verbonden. Opvallend detail: de Nederrijns aandoende gevelarchitectuur.

www.museumkurhaus.de

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden