Jozef en Maria toch welkom in stadhuis

Ook burgemeester Robert Menard van Béziers krijgt forse kritiek op de kerststal in zijn stadhuis. Beeld afp

In een Frans gemeentehuis mag best een kerststal staan, volgens een rechter in de stad Melun. De uitspraak is een nederlaag voor verenigingen die menen dat de stallen een ernstige inbreuk zijn op de scheiding tussen kerk en staat.

Burgemeester Gérard Millet had aangekondigd dat hij door zou procederen tot het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Maar dat is niet nodig. Het kantongerecht in Melun, in de regio Parijs, heeft het verzoekschrift van de 'Verdedigers van de scheiding tussen kerk en staat' gisteren afgewezen. De kerststal, een grote installatie die Millet al jaren neerzet voor de ingang van zijn mairie, mag blijven.

De scheiding tussen het spirituele en wereldlijke domein
Net als Millet vindt de rechter dat de publieke sfeer geen geweld wordt aangedaan door de beelden van Jozef, Maria en het kindje Jezus. De wet op de laïcité uit 1905, zoals de scheiding tussen het spirituele en wereldlijke domein heet in het Frans, verbiedt godsdienstige symbolen in de publieke ruimte. In geen enkel stadhuis in Frankrijk zal daarom een kruis aan de muur hangen, ook al is de burgemeester nog zo katholiek. Maar over kerststallen zegt de tekst niets. Rechters die zich over de kwestie buigen - behalve in Melun gebeurde dat onlangs ook in Zuid- en West-Frankrijk - moeten elk geval afzonderlijk beoordelen.

Bij de stal in Melun trok de staf van een van de drie wijzen bijzondere aandacht: deze is voorzien van een kruis. Conclusie uiteindelijk in Melun: het gaat hier toch meer om traditie dan religie.

De kerststalpolemiek zorgt voor veel opwinding. Tegenstanders zeggen dat kerststallen nu eenmaal niet in een gemeentehuis thuishoren. "We moeten kiezen", vindt bijvoorbeeld de feministe Caroline Fourest. "Óf we zijn consequent en we weren alles wat religieus is. Óf we geven ook ruimte aan andere festiviteiten van andere religies. Maar op deze manier wek je de indruk dat één bepaalde godsdienst is verheven boven alle andere en dat de laïcité er eigenlijk alleen maar is om in stelling te brengen tegen de islam."

Onzin, aldus het pro-kerststalkamp. De kerststal heeft al lang geleden het strikt religieuze gebied verlaten en is uitgegroeid tot een algemeen cultureel fenomeen.

Oikofobie
Wie ijvert voor een ban op de kerststal in het stadhuis lijdt aan oikofobie, zegt de conservatieve katholieke schrijver Denis Tillinac. Oikofobie, de angst voor het eigene, is een aandoening die volgens hem meestal samengaat met xenofilie, een overdreven waardering van het vreemde.

Volgens een peiling is een grote meerderheid van de Fransen (71 procent) eerder voor dan tegen kerststallen in gemeentehuizen. 18 procent is ronduit tegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden