Jozef als rolmodel voor protestantse man, dalai lama de held van spirituelen

Spirituele boodschappen uit Tibet en andere Aziatische landen doen het nog altijd goed in het Westen. Dat iedere eenvoudige backpacktoerist tegenwoordig met eigen ogen kan zien dat het veronderstelde spirituele gehalte in de Himalaya en verre omstreken bitter weinig helpt tegen ongelijkheid, nepotisme, extreme armoede en misdaad, doet gek genoef geen afbreuk aan het prestige van Aziatische religies. Dat in Zuid-Korea boeddhistische kloosters failliet gaan door financieel wanbeheer dringt hier niet door.

Uitspraken van de dalai lama zijn voor menig spiritueel op drift geraakte westerling nog altijd manna uit de hemel. Filosofie met wat spirituele franje. Religie is daarbij een woord dat vaak angstvallig wordt vermeden door liefhebbers van het genre. Liever wordt gesproken over wijsheidsleer, levensvisie, of nog beter: oosterse filosofie.

Enfin, ook in Filosofie Magazine wordt de dalai lama gepresenteerd als een bijzonder filosoof en uitnemend levenskunstenaar. Op de website van het maandblad is een voorpublicatie te lezen uit een boek van de Amerikaanse journalist Daniël Goleman. 'De kracht van het goede', heet het boek. Dat de auteur al ruim dertig jaar bevriend is met de dalai lama kan de kritische lezer interpreteren als gebrek aan distantie, voor het magazine geldt het juist als een geweldige aanbeveling. Goleman tekende niets minder dan 'een manifest voor de toekomst' op, juicht de introtekst bij het stuk.

Kernwoord in het betoog van de paus van de boeddhisten is mededogen. Mededogen betekent onder meer dat bij onrecht persoonlijke rekeningen niet vereffend mogen worden.

De dalai lama geeft praktische raad: "Houd je hoofd koel, bestudeer elke situatie, en neem dan tegenmaatregelen. Als je een overtreding laat passeren, kan die zich voortzetten en escaleren. Daarom moet je vanuit mededogen passende tegenmaatregelen nemen."

Voor een diepere kijk op het leven kloppen velen ook aan bij de antroposofen. Hun scholen (in Nederland aangeduid als de vrije school) mogen zich in Nederland verheugen op een groeiende populariteit, ook bij niet belijdende antroposofen. Het maandblad voor antroposofie Motief gaat in het zomernummer dieper in op een van de leerstukken van de antroposofie, te weten: de ziel en 'zielenkwaliteiten'. Bij dat laatste valt te denken aan deugden als moed, kracht, eerbied en oefening. "De ziel fungeert als missing link tussen lichaam en geest, die vaak over het hoofd wordt gezien. Zij heeft de kwaliteit om de verbinding te leggen tussen de zichtbare werelden en de wereld van de geest", valt te lezen. "Antroposofie is thuis op het gebied van de ziel en helpt haar zich te ontplooien."

Het blijft onduidelijk voor niet-ingewijden in de leer van Rudolf Steiner. Waar de ziel huist, welke bewijzen er zijn voor de ziel en hoe deze zich onderscheidt van de geest, blijft onbesproken. Wel wordt elders gesproken over 'antroposofie als oefenweg'. In die bijdrage, doorspekt met antroposofische theologie, gaat het over 'oefen geest-herinneren', 'oefen geest-bezinnen' en 'oefen geest-schouwen'.

Dan de protestanten. Met regelmaat keert er in de protestantse kerken een thema terug: feminiseert de kerk? Waar ooit mannen domineerden, worden veel functies in de kerk inmiddels door vrouwen vervult. Dit maakt sommige mannen onzeker. Het Christelijk Weekblad, opinieblad voor gelovig Nederland, plaatst om die reden een verhaal hoe de Bijbel mannen kan helpen bij hun zoektocht naar een nieuwe rol. Jozef wordt gepresenteerd als een uitstekend rolmodel. "Jozef accepteert het dat alle aandacht naar Maria uitgaat. Hij is een figuur van de achtergrond en is als stille kracht op de achtergrond van onschatbare waarde."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden