Joventut is voor een koopje publiekstrekker in Haarlem

HAARLEM - De Haarlemse Basketbalweek krijgt jaarlijks meer allure. Voor de twaalfde editie heeft de organisatie een aantal bijzonder sterke deelnemers gestrikt. Joventut Badalona is de grote publiekstrekker. De Spaanse topclub is via een slimme overeenkomst naar Nederland gehaald.

ERIC HORNSTRA

De toernooiopzet heeft ten opzichte van vorig jaar geen wijzigingen ondergaan. Na voorwedstrijden in twee poules van drie clubs, worden de twee geplaatste teams, Joventut Badalona en het Griekse Iraklis, aan het deelnemersveld toegevoegd.

Organisator Frank Voskuilen heeft dit jaar geen Amerikanen naar Nederland gelokt. “Het is een heidense opgave top-Amerikanen over te halen”, verkondigt de man die zich al vanaf het prille begin met het evenement bemoeit. “In het verleden konden pick-up-teams (samenraapsels van spelers uit verschillende clubs - red) het op Europese toernooien helemaal maken, maar die tijd is voorbij. Het Europese basketbal is veel sterker geworden. We hebben zelfs al meegemaakt dat Amerikanen op de laatste plaats eindigden.”

Vorig jaar rekende de organisatie van de HBW zich rijk, toen het Amerikaanse Wichita Falls voor enige dagen Nederland aandeed. De CBA-profs was een plaats in de finale toegedicht, maar Hapoel Eilat Eilot bleek een te groot struikelblok. Toch sluit Voskuilen niet uit, dat hij volgend jaar een nieuwe poging waagt. “De college-teams hebben rond de kerst in Amerika hun eigen commerciele evenementen. Om iets in dat circuit te bereiken, moet of de begroting fors omhoog, of we verzinnen iets met de tv-rechten.”

Met die laatste aanpak heeft Voskuilen de afgelopen maanden goede ervaringen opgedaan. Voor de deelname van Joventut Badalona aan de Basketbalweek werd een tarief van 40 000 dollar bedongen (Voskuilen: “Op zich al een vriendenprijsje voor zo'n ploeg”). Het gevraagde bedrag hoefde niet uit de portemonnee gehaald te worden, omdat de tv-rechten buiten Nederland verkocht zijn aan de Spaanse zender TV 3. De wedstrijden die Joventut de laatste drie dagen speelt worden in Spanje live uitgezonden.

De winnaar van vorig jaar, Hapoel Eilat Eilot, kan de titel niet verdedigen. De ploeg wilde graag komen, maar zag geen mogelijkheid aan de competitieverplichtingen te ontkomen. Hapoel Tel Aviv, een oude bekende in Haarlem, wilde niet meewerken aan het verschuiven van de speeldatum. Als vervanger is een Israelisch All-Star-team aangewezen, waarvan de sterkte moeilijk te voorspellen is. “Noem het maar onze mystery-guest”, suggereert Voskuilen. “Misschien wordt het een zeperd, zoals vorig jaar met de Nigerianen, maar je moet wat risico's durven nemen.”

Het palet van buitenlandse deelnemers voor het toernooi dat vandaag van start gaat, wordt gecomplementeerd door BC Zagreb, Olympique Antibes (de nummer een van Frankrijk) en de nationale ploeg van Canada. Den Helder en Den Bosch zorgen voor de Nederlandse inbreng. Zij hebben de ondankbare taak in dit verrassend sterke veld op de been te blijven.

Vorig jaar lukte dat Den Bosch wonderwel. De ploeg, gecoacht door Cor van Esch, liet de toernooiwinst toen in de laatste minuut van de finale schieten (95-93). De Bosschenaren reiken vooral op toernooien vaak tot grote hoogte, maar lijken niet in staat hun kunststukje te herhalen. Door problemen met de sponsoring is er een uitverkoop van spelers geweest en in de nationale competitie is Den Bosch momenteel slechts een grijze middenmoter.

Visje

Daarom was er hier en daar wat lichte kritiek te horen op het keuzebeleid. Den Helder had recht op deelname door het winnen van de bekercompetitie, maar voor de tweede uitnodiging lagen ook andere kandidaten voor de hand. Voskuilen: “We hadden een aantal opties. Zo hebben we eerst geprobeerd een nationale selectie - zonder spelers van Den Helder - mee te laten doen. Dat idee werd afgeblazen, omdat er geen representatief team geformeerd kon worden. Toen moest het Den Bosch of Weert worden. Ik heb voor de eerste ploeg gekozen, omdat ik vond dat het landskampioenschap het zwaarst woog.”

Zelfs de plaatselijke favoriet, BV Haarlem, gooide een visje uit, maar dat was de organisator te gortig. “Door de stadgenoot uit te nodigen, krijg je maar al te gauw het imago van een lokaal toernooi en dat is het laatste wat we willen. Wie de eigen favoriet wil zien, gaat maar lekker de competitiewedstrijden bekijken. Voor ons telt alleen de internationale status van het toernooi.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden