Journalistieke prijs voor Kieskompas van Trouw

Trouw en de Vrije Universiteit hebben met de internet-stemhulp Kieskompas De Tegel gewonnen, de nieuwe prijs voor de beste journalistieke producties van het afgelopen jaar.

De prijs, een speciaal gemaakt kunstwerk, is aan Trouw en de VU toegekend in de categorie ’multimedia nieuws’. Bas de Vries, manager multimedia van Trouw, kreeg De Tegel gisteravond uitgereikt in Amsterdam tijdens het Feest voor de Journalistiek. Kieskompas is in de maanden vóór de Tweede-Kamerverkiezingen van november vorig jaar zo’n drie miljoen keer bezocht. Gegevens uit de stemhulp dienden als basis voor analyses en nieuwsartikelen in de krant, geschreven door Lex Oomkes, chef van de politieke redactie.

Kieskompas, ontwikkeld door VU-politicoloog André Krouwel, heeft ook België bereikt. De Vlaamse kranten De Standaard en Het Nieuwsblad zetten het op hun website voor de parlementsverkiezingen in juni.

Weblog De Nieuwe Reporter kreeg De Tegel in de categorie ’multimedia achtergrond’. Jikke Zijlstra en Martijn Bink van het NOS Journaal vielen in de prijzen met een reportage over fraude. De bekritiseerde Zembla-documentaire ’De heilige Ayaan’ was ook in deze categorie genomineerd.

Telegraaf-verslaggevers Joost de Haas en Bart Mos zijn onderscheiden voor hun artikelen over de AIVD-affaire, journalist Gerard van Westerloo voor zijn reportage ’De kippenmoord’ in het NRC-magazine M. In de categorie ’radio en televisie/achtergrond’ kreeg Nova-verslaggever Judith Pennarts de Tegel voor reportages over alcoholmisbruik bij kinderen. Oud-minister Rita Verdonk kreeg het predikaat ’Nieuwsmaker van het jaar 2006’ omdat zij volgens de stichting Jaarprijzen voor de journalistiek met haar opvallende uitspraken een zwaar stempel op het nieuws heeft gedrukt.

Het idee voor De Tegel komt van Frits van Exter, tot deze week hoofdredacteur van Trouw. De naam is ontleend aan het boek ’Tegels lichten’ van journalist H.J.A. Hofland uit 1972. Hofland bekritiseerde daarin de volgzame opstelling van de Nederlandse pers. De prijs is nu voor het eerst uitgereikt, als opvolger van de Prijs voor de Nederlandse dagbladjournalistiek, het Gouden Pennetje en de Gouden Tape.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden