Journalistenvakbond: Onderschat niet hoe kwetsbaar mensen zijn door hun mening

NVJ-voorzitter Thomas Bruning. Beeld ANP
NVJ-voorzitter Thomas Bruning.Beeld ANP

Het vertrek van Seada Nourhussen als Trouw-columniste veroorzaakte vorige week een kleine mediastorm. Hoe kunnen redacties omgaan met kwetsbare columnisten?

De niet-aflatende stroom aan racistische reacties bracht Trouw-columniste Seada Nourhussen ertoe te stoppen met haar column in deze krant. Zo stond het afgelopen donderdag te lezen, op de plek waar normaliter haar column werd afgedrukt.

Nadat Nourhussen de eerste dagen niet wilde reageren op de kwestie, publiceerde zij zaterdag een artikel op OneWorld, waarvan ze hoofdredacteur is. Een andere belangrijke reden om te stoppen als columnist was dat Nourhussen “te weinig bewustzijn voelde vanuit de redactie van Trouw voor haar kwetsbare positie als zwarte, vrouwelijke opiniemaker”, schreef ze.

Volgens Nourhussen besefte de redactie te weinig wat voor een kwetsbare positie ze innam als zwarte, vrouwelijke, activistische columniste. Een kritische rubriek van de ombudsman van deze krant - over hoe OneWorld via haar columns een podium in de krant zou krijgen – was voor haar de druppel. Ook schrijft ze hoe haar meer en meer het gevoel bekroop vooral gebruikt te worden als ‘clickbait’.

Drek

Thomas Bruning, algemeen secretaris van journalistenvakbond NVJ, denkt dat alle redacties in Nederland wat van deze kwestie kunnen leren.

“Want hieronder speelt iets breders. We hebben het over agressie, intimidatie en geweld tegenover journalisten en publicisten. Dat gebeurt ook tegenover journalisten uit andere hoeken, zoals Ebru Umar of die fotojournalist die in een probleemwijk in elkaar wordt geslagen. Het is triest en zorgelijk hoe er een klimaat lijkt te ontstaan waarin een gezond debat niet meer gevoerd kan worden zonder racisme, seksuele intimidatie of doodsbedreigingen.”

Bruning denkt dat de eerste stap voor hoofdredacties is het probleem te herkennen en te benoemen. “Denk van tevoren na over mensen die mogelijk kwetsbaar zijn door hun meningen. Ik heb weleens het gevoel dat hoofdredacties dat toch onderschatten. En natuurlijk zullen er journalisten zijn die zeggen: dit hoort bij het vak, ik laat me niet gek maken. Maar menselijkerwijs is het verschrikkelijk als je dagelijks dat soort drek in je mailbox krijgt.”

Hoofdredacties zouden proactiever kunnen zijn, denkt Bruning. Door als werkgever aangifte te doen. “En geef een duidelijk signaal af door nadrukkelijk om je mensen heen te gaan staan. Ik geef nog weleens het voorbeeld van De Telegraaf: kom je aan één van hen, kom je aan allemaal.”

Onvoldoende besef

“Dat gezegd hebbende: het hoort ook bij de journalistiek dat je het conflict een beetje opzoekt. In een oorlogsgebied, in de meningsvorming binnen een column. Ik denk dat het heel goed is dat een ombudsman de vrijheid heeft tegengas te bieden.”

Bruning snapt het punt van Nourhussen dat er niet alleen bij Trouw, maar ook bij andere, overwegend witte mediaredacties onvoldoende besef is van de kwetsbaarheid van journalisten zoals zij.

“Het gaat hier over diversiteit in de media en dat is een belangrijk punt. Diversiteit voor elkaar krijgen is een eerste stap. Maar de volgende is dat je zorgt voor voldoende begrip voor elkaar. Zorg ervoor dat iedereen zich binnen een redactie thuis en gesteund voelt. Daarbij past het om regelmatig over in gesprek te gaan.”

Reactie van de hoofdredactie van Trouw

Seada Nourhussen heeft zaterdag in een toelichting op haar vertrek bij Trouw als columniste laten weten dat zij “te weinig bewustzijn voelde vanuit de redactie van Trouw voor haar kwetsbare positie als zwarte, vrouwelijke opiniemaker”. Wij hebben Seada steeds willen bijstaan, persoonlijk en in haar strijd, door haar als columniste een podium te geven. Met Seada verafschuwen we de racistische reacties op haar columns. Dat onze redactie te weinig divers is, daarvan zijn wij ons zeer bewust en daar werken we aan.

Lees ook:

Racisme en haatreacties laten altijd hun sporen na

Journalist Seada Nourhussen heeft besloten te stoppen met haar column in deze krant vanwege de negatieve reacties. Ze wil haar motieven hier verder niet toelichten. Trouw vroeg zwarte vrouwelijke opiniemakers en de redactie om een reactie.

Racisme bestrijden is de missie van Seada. En nu stopt ze met haar column

Vieze dag, schrijft Wim Boevink. Het miezert gestaag, pleinen en wegen zijn zwart uitgeslagen, de mensen dragen hun donkere schutkleuren en vegen bij elke voordeur hun voeten. Een mededeling verschijnt op het scherm. Seada stopt met haar column in deze krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden