Journalisten vrijuit na publiceren staatsgeheim

Drie Deense journalisten die terecht stonden wegens het publiceren van staatsgeheimen, zijn vrijgesproken.

„Een overwinning voor de democratie”, zei hoofdredacteur Niels Lunde van de gerenommeerde Deense krant Berlingske Tidende gisteren. De hoofdredacteur en twee journalisten stonden terecht wegens het publiceren van vertrouwelijke informatie van de Deense militaire inlichtingendienst over Irak.

De twee journalisten schreven in februari 2004 een serie artikelen op basis van een rapport van die inlichtingendienst. Daarin benadrukt de dienst geen betrouwbare informatie te hebben over de aanwezigheid van massavernietingswapens in Irak. Er was alleen informatie van de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten, die niet geverifieerd kon worden, en informatie van ’open bronnen’, zoals internet en kranten.

Ongeveer een jaar daarvoor had de Deense premier Anders Fogh Rasmussen (Liberalen) echter verklaard: „Irak heeft massavernietingswapens. Dat is niet iets wat we denken, we wéten het.” Op dezelfde dag besloot het Deense parlement tot deelname aan de Irak-oorlog. Twee maanden later arriveerden de eerste troepen.

De artikelenreeks in de conservatieve krant leidde destijds tot een regeringscrisis en een fel debat over de grondslag voor deelname aan de oorlog. De geheime rapporten werden uiteindelijk, met veel zwartgemaakte passages, gepubliceerd. Er kwam daarnaast meer openheid over het werk van de militaire inlichtingendienst.

De Berlingske Tidende heeft er overigens nooit een geheim van gemaakt, voorstander te zijn van de Deense aanwezigheid in Irak.

De agent die het rapport naar de journalisten had gelekt, werd vorig jaar tot vier maanden gevangenisstraf veroordeeld. Zijn zaak ligt nu bij het Europees Hof voor de rechten van de mens.

De drie journalisten menen dat zij hebben gehandeld in het publiek belang. De aanklager daarentegen sprak van ’heling van informatie’ die Deense militairen in Irak in gevaar bracht en schadelijk was voor de samenwerking met buitenlandse inlichtingendiensten.

De zaak werd beschouwd als een toetssteen voor de persvrijheid in Denemarken. Talloze juridische experts, politici en internationale journalistenorganisaties hadden kritiek op deze rechtszaak, die de drie journalisten twee jaar gevangenisstraf had kunnen kosten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden