Journalisten van de toekomst

Monica, Chyana, Nouhailla en Jamila van een basisschool in Rotterdam-Afrikaanderwijk op de redactie van Trouw. (FOTO JUF CLAUDIA EN MEESTER ROB)

Scholieren van basisschool 'de Globetrotter' in de Rotterdamse wijk Afrikaanderwijk waren vandaag op bezoek bij de redactie van Trouw.

De vier meiden volgden een workshop journalistiek, geörganiseerd door stichting Hoedje van Papier. Op school deden ze mee aan een 8-weekse workshop en stonden nu te popelen om hun eerste artikelen te schrijven. De bedoeling van de workshop is het vergroten van de wereld van kinderen in achterstandswijken. Na een middagje ploeteren, verschenen de eerste artikelen:

Het stukje van Monica

Hallo ik ben Monica Monteiro en ik ben 10 jaar oud, en mijn hobby,s zijn dansen en zingen en natuurlijk ook jornalist zijn. En daarom heb ik me ingeschreven voor jornalistiek.

En ik heb de laatste tijd dus mee gedaan aan journalistiek en dat vond ik geweldig. Natuurlijk heb ik er ook veel van geleerd, zoals hoe het met de blad trouw gaat, en hoe ze dat voor elkaar k rijgen om alles zo snel te doen in een dag ongeloofelijk. Maar natuurlijk heb ik ook geleerd hoe ik jornalist moet zijn en dat vond ik heel erg leuk.

En we hebben het ook gehad over de finansiele crisis.Dus gingen we ook een interview doen met de kleine winkels van de wijk zoals de bakkerij,de slager,de dieren winkel. En heel veel mensen merkten daar wat van, zoals dat er weinig mensen komen door de banken die helemaal leeg zijn zelf de rijkste bank in nederland is leeg, en daarom komen er weinig mensen naar de winkels om hun geld te besparen, en moeten er mensen ontslagen worden.En dan komt er minder geld binnen. Dus we hebben ook een winkel geholpen door wat eten te kopen.

En daarom ben ik zo blij dat ik in de blad trouw mag schrijven en dit was mijn tekst.

Het stukje van Nouhailla

Hallo, lezers van de dagblad Trouw. Ik ben Nouhailla en ik ben 10 jaar oud. Ik heb sinds kort een buitenschoolse activiteit over journalistiek gevolgd. En het is hartstikke leuk!

Ik vind het een eer om in het dagblad Trouw iets over mij zelf te schrijven. in de lessen van journalistiek heb ik een heleboel dingen geleerd. Ik heb onder andere Robert Baruch geinterviewd. Hij is de wethouder van de deelgemeente Feyenoord. En ik heb gelezen dat hij is ontslagen waarom weet ik ook niet. we zijn in de wijk gaan zoeken wat de engste plekjes zijn in . daarvan hebben we foto's gemaakt.

En de eerste dag zijn we binnen fotos gaan maken van elkaar. En we zijn elkaar gaan interviewen. En we hebben een naam voor onze magazine verzonnenen het is...........Globber schoolnews!! Als er volgend jaar weer journalistiek is doe ik zeker weten weer mee!!!

groetjes van: Nouhailla Boulkhrif!!

Het stukje van Chyana

Hallo ik ben Chyana en ik ben 11 jaar oud. Ik heb meegedaan met het naschoolse activiteit journalistiek. We hebben al hele leuke dingen gedaan, we zijn naar de markt gegaan en hebben foto,s gemaakt van marktkraampjes en we zijn boven bij de marktpost geweest. Daar roepen ze om als er een kind kwijt is of er zakkenrollers zijn. We hadden daarna ook een ontmoeting gehad met meneer Robbert Baruch.

En hebben gesproken over het feit dat er nog steeds veel hangjongeren zijn. Meneer Baruch vond mijn idee over kinderen die een autisme hebben en een handicap die geen aangepaste speeltuin hebben en wij wel.

We zijn toen ook de wijk in gedoken en hebben foto,s gemaakt van plekken waar we niet heen durven gaan. We hebben met kleine ondernemers gepraat over de financiële crisis en gevraagd of ze nu ook minder mensen in de winkels hebben. De meerderheid zei van ja en bij de rest viel het allemaal nog wel mee.

Als afsluiting zitten we nu hier op de redactie van Trouw.

Ik heb het heel leuk gehad en vind het jammer dat dit de laatste keer is omdat, we een superlieve juffrouw hadden.

Het stukje van Jamila

Hoi. Mijn naam is Jamila.Ik ben 12 jaartjes oud. Ik deed mee aan na schoolse activiteit Journalistiek.
We mochten met de Juf mee naar Amsterdam. Er kwamen mensen die we mochten interviewen.
o.a Robert baruch hij is de baas van heel afrikaanderwijk

in Rotterdam.Wist je dat Robert baruch k3 wou worden. Tja dat kan helemaal niet want ze naam is met de R en niet met de K en natuurlijk dat hij geen meisje was. Hij vond het heel leuk om de baas te zijn. Het trieste nieuws is dat hij afgelopen week is ontslagen. Echt heel jammer.

Op dit moment heeft hij geen werk meer. Barack Hoesein Obama is de nieuwe president van America
Gaat Obama dat lukken om America te verbeteren? Hij is wel de eerste black president.Hij zit nu in het Witte huis.Maar Obama is de 44e president tot nu toe.Toen er nog niet bekent was wie won ging Oprah winfrey huilen. Was het omdat Obama de eerste black was of omdat ze niet zeker wist dat hij verloor.

Dat blijft een raadsel.

Monica, Chyana, Nouhailla en Jamila van een basisschool in Rotterdam-Afrikaanderwijk op de redactie van Trouw. (FOTO JUF CLAUDIA EN MEESTER ROB)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden