Journalisten Twentsche Courant lopen directie voor de voeten Gerben Kuitert

Bestuurders van beursfondsen zijn alles behalve dol op acties die worden gepland op de dag van de aandeelhoudersvergadering. Die ene dag in het jaar is een beetje hun dag. En die ziet men ongaarne verstoord door rebellerende ondergeschikten.

Absoluut woedend was drs. J. C. Houwert dan ook, toen hij maandagavond hoorde van de actie die de redactie van de Twentsche Courant in petto had. De uitbarsting van Houwert, binnen de raad van bestuur van uitgeverij Wegener verantwoordelijk voor de gang van zaken bij de dagbladen, ten spijt, stonden ze er dinsdagochtend toch. Op de stoep voor het chique etablissement De Keizerskroon in Apeldoorn vroegen zeventien redacteuren van de Twentsche Courant de Wegener-aandeelhouders aandacht voor hun probleem: het behoud van de identiteit van hun krant.

Het 'studentikoze optreden' van de journalisten, zoals Houwert de actie later voor de microfoon van Radio Oost betitelde ('niet op de juiste plaats en niet op het juiste moment'), heeft slechts deels mogen baten. De op de centrale redactie van de Twentse Courant werkzame journalisten lijken binnen afzienbare tijd toch de gang naar Canossa te moeten maken. Wegener houdt vast aan het standpunt, dat de centrale redactie van de Twentsche Courant van Hengelo moet verhuizen naar Enschede.

Daar zal de redactie van de TC een vleugel ter beschikking krijgen in het hoofdkwartier van de grote concurrent, Dagblad Tubantia. Alsof het nog niet genoeg is, worden ook de buitenkantoren van beide rivaliserende dagbladen in Almelo, Hengelo en Oldenzaal onder een dak samengebracht. En dat is fnuikend voor het behoud van de (rooms-katholieke) identiteit van hun krant, vrezen de TC-redacteuren.

De Raad van bestuur van Wegener hamert echter op de cijfers. Door de huisvesting van de centrale en buiten-redacties van beide regionale kranten samen te voegen, kan er jaarlijks 4,5 miljoen gulden worden bespaard. En dat is nodig voor een gezonde exploitatie van de drukfabriek die Wegener in Enschede gaat bouwen. Drs. Houwert baste direct na afloop van de aandeelhoudersvergadering in de Radio Oostmicrofoon, dat "de redacteuren van de Twentsche Courant moeten beseffen dat ze niet alles kunnen winnen en gewoon aan het werk moeten gaan."

Toch heerst er op de redactie van de Twentsche Courant voldoening over het feit, dat men de toorn van Houwert en bestuurs-voorzitter C. P. J. Appeldoorn van Wegener - die zich maandagavond ook nog in de strijd mengde om de actie te verijdelen - heeft weerstaan en gewoon heeft doorgezet. "Ons gevoel voor eigenwaarde is weer terug. Door deze actie hebben we laten zien, dat we niet met ons laten sollen. 't Is alleen jammer, dat kennelijk eerst het mes op tafel moet komen voordat je serieus genomen wordt" , zegt Hans Hupkes, lid van de redactieraad van de Twensche Courant.

Volgens Hupkes heeft de actie er in elk geval toe geleid, dat de zoektocht naar een hoofdredacteur, die Herman Morsink over drie jaar moet opvolgen, mag worden begonnen. En ook mag de Twentsche Courant beginnen met het organiseren van de festiviteiten rond het 150-jarig bestaan. "Daar hadden we al eerder schriftelijk om gevraagd, maar daar had de directie nog nooit op gereageerd."

De collega's van Dagblad Tubantia hebben zich morrend neergelegd bij het huisvestingsplan. "Wij hebben deze affaire niet op de spits willen drijven, omdat we verwachten dat er in de toekomst belangrijker dingen aan de orde zullen komen waar we ons tegen zullen verzetten" , aldus secretaris Ger Dijkstra van de redactieraad van Tubantia. "Wij maken ons meer zorgen over het feit, dat we zes formatieplaatsen moeten inleveren. Dat telt voor ons zwaarder."

Ook het feit, dat de raad van bestuur van Wegener maar blijft aandringen op redactionele samenwerking tussen Tubantia en de Twentsche Courant, zint de redactie van Tubantia niet. Dijkstra: "De Twentsche Courant wil als zelfstandige krant voortbestaan. Dat respecteren wij. Maar dan zullen ze het ook alleen moeten doen. We hebben er geen behoefte aan, dat die krant verder wordt opgetuigd door het voordeel dat men zal hebben van samenwerking met ons."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden