Journalisten tijdelijk vastgehouden in Oekraïne

Pro-Russische separatisten in Slavjansk in Oost-Oekraïne Beeld ap
Pro-Russische separatisten in Slavjansk in Oost-OekraïneBeeld ap

Pro-Russische betogers hebben vandaag drie buitenlandse journalisten tijdelijk vastgehouden in het oosten van Oekraïne. De verslaggevers uit Wit-Rusland en Italië zijn inmiddels weer op vrije voeten.

redactie

De journalisten werden tegengehouden door gewapende mannen nadat zij zich hadden gemeld in Slovjansk. De stad wordt al meer dan een week bezet door pro-Russische demonstranten. De betogers eisen meer regionale autonomie en toenadering tot Rusland. De journalisten werden vrijgelaten nadat hun documenten waren gecontroleerd.

Volgens Sergei Lavror, Russische minister van Buitenlandse Zaken, doet de interim-regering van Oekraïne niets om extremisten in bedwang te houden. Met name de nationalistische groep Rechtse Sector kan gewoon zijn gang gaan.

Daarmee beschuldigde hij Oekraïne ervan zich niet houden aan het Gèneve-akkoord. Dat verwijt van Moskou klinkt overigens al sinds Rusland, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Oekraïne donderdag tegen de verwachtingen in maatregelen overeenkwamen die de hoogopgelopen spanningen in het Oekraïne-conflict moeten temperen.

Eén van de afspraken was dat alle illegale gewapende groepen ontwapend zouden worden en dat de bezetting van overheidsgebouwen moest worden gestaakt. Dat is tot op heden niet gebeurd.

Bezetting
In de Oekraïense stad Slavjansk sprak de bemiddelaar van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voor het eerst met de leider van de pro-Russische separatisten. Zij houden nog altijd overheidsgebouwen bezet in het oosten van Oekraïne. Wat er precies is besproken, is niet bekendgemaakt.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden kwam maandag aan in Oekraïne om gesprekken te voeren met onder meer president Oleksandr Toertsjinov en premier Arseni Jatsenjoek. Dinsdag zal hij het met hen hebben over hoe energievoorzieningen kunnen worden verbeterd en welke rol de Verenigde Staten daarin kunnen spelen.

Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov Beeld ap
Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej LavrovBeeld ap

Krim
Ondertussen versterkte Moskou zijn greep op de Krim. Zo sloot het vier Oekraïense banken op het door Rusland geannexeerde schierland. De instellingen waren hun verplichtingen niet nagekomen volgens de Russische centrale bank.

Ook ondertekende de Russische president Vladimir Poetin een decreet voor eerherstel van Krim-Tataren en andere etnische minderheden zoals Armeniërs, Duitsers en Grieken. Het lijden van die bevolkingsgroepen onder de Sovjet-dictatuur van Jozef Stalin wordt daarmee erkend. Daarnaast keurde Poetin wetswijzigingen goed die ervoor zorgen dat Russischsprekende mensen in republieken van de voormalige Sovjet-Unie in de toekomst makkelijker het Russische staatsburgerschap kunnen krijgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden