'Journalisten schrijven ons de recessie in'

Time heeft wat adviezen voor de toerist die naar Athene gaat, maar de Acropolis reeds heeft gezien, al een 'lamp heeft gekocht van Aphrodite met een klok in haar maag en twintig gulden heeft betaald voor een portie moussaka die naar rubber smaakt'. Laat je eens knippen en scheren bij Dimitris in de nog onontgonnen wijk Psirri, het kost maar 15 gulden. En loop even binnen bij Venetis, daar hebben ze de lekkerste fetabroodjes en olijf-basilicumbroden.

Tussen alle 'terreurnieuws' -de weekbladen staan er niet vol, maar barstenvol van- vallen hier en daar ook nog wat andere verhalen te ontdekken. Ze doen er, in deze al te spannende tijden, weinig toe, maar zijn tegelijkertijd geruststellend. Zo suggereert Newsweek ter ontspanning een bezoek aan een gek museum. Het blad beveelt onder meer het muizenmuseum aan in het Russische gehucht Mishkino. En het Internationaal Toilettenmuseum in New Dehli ('de enige vraag die het museum niet beantwoordt: waarom staat er altijd zo'n lange rij voor de dames-wc's).

Iets dichterbij, in het Duitse Schlunkendorf, staat het asperge-museum. Voor wie bij voorbaat al zijn twijfel heeft over het tentoongestelde, heeft het blad één troost: 'je kunt altijd je verdriet nog verdrinken in een glas zelfgemaakte asperge-schnapps'. Huhhh.

The Economist heeft geen plaats voor dergelijke frivoliteiten, maar dat is niets nieuws. Wel aandacht voor een voorval dat in 'normale' tijden alle voorpagina's van de dagbladen had gehaald, maar het nu (in deze krant in ieder geval) met een klein bericht op pagina 6 moest doen: het bloedbad eind september in Zwitserland in het parlement van het kanton Zug, waar een wild om zich heen schietende man veertien mensen en vervolgens zichzelf doodde.

,,Zwitserse mannen hebben net zo graag een wapen als de Amerikanen'', aldus het Britse zakenblad, dat schat dat zo'n tien procent van de bevolking een wapen thuis heeft. Daaronder zo'n 520000 reservisten, die een Sturmgewehr-90 in huis hebben. Dat zal niet veranderen, maar 'de ontspannen houding tegenover wapens' waarschijnlijk wel, vermoedt The Economist.

Uiteraard aandacht voor de economische toestand in de wereld. Komt er nu wel of niet een recessie, of zitten we er al middenin? Het blad heeft een originele methode ontwikkeld om dat te meten: de r-woord-index, oftewel: per kwartaal telt het blad hoe vaak het woord recessie wordt gebruikt in de New York Times, de Washington Post, Wall Street Journal en de Financial Times.

Voorlopige conclusie: voor de VS valt het wel mee (begin jaren negentig zag het veel donkerder uit), voor de wereld zijn de vooruitzichten somberder. Maar zoveel is zeker: 'journalisten schrijven ons de recessie in'.

In Der Spiegel aandacht voor een nieuw fenomeen: onderwaterpaniek. Duiken wordt tegenwoordig niet alleen meer gedaan door fanatieke milieuactivisten à la de vier jaar geleden overleden Jacques Cousteau, maar is een 'massafenomeen geworden', aldus een woordvoerder van het Verbond van Duitse sportduikers. Volgens schattingen komen jaarlijks vijftig Duitsers om bij het duiken en speelt paniek daarbij een grote rol. ,,Naar boven en wel nu'', is het enige dat een duiker wil die zo'n aanval krijgt, maar dat is nou juist het laatste wat die zou moeten doen.

Aan de Vrije Universiteit in Berlijn wordt nu gewerkt aan de ontwikkeling van een apparaat dat paniekaanvallen moet voorkomen, aldus Der Spiegel. Zover is het echter nog lang niet, want voorlopig is het nog een groot raadsel wat er in en met het lichaam gebeurt tijdens een paniekaanval.

In de woorden van een arts: ,,Tot nu toe weten we extreem weinig over de lichamelijke reacties in de levensvijandige omgeving van het water''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden