Journalisten reizen gratis met gekraakte ov-chip

Bij niet uitchecken met de OV-chipkaart wordt er een borg van tussen de vier en de twintig euro afgeschreven. (ANP) Beeld
Bij niet uitchecken met de OV-chipkaart wordt er een borg van tussen de vier en de twintig euro afgeschreven. (ANP)

Een medewerker van de SP en diverse journalisten hebben de afgelopen weken probleemloos gratis met gekraakte ov-chipkaarten gereisd. Met een apparaatje van dertig euro en gratis software kan iedereen dat voortaan.

De SP eist vandaag van minister van infrastructuur Melanie Schultz van Haegen dat de uitgifte van de nu 'definitief' gekraakte ov-chipkaart meteen wordt gestaakt. Er moet eerst een veiliger vervanger voor komen, aldus de SP. SP-Kamerlid Farshad Bashir zegt geschrokken te zijn door de eenvoud waarmee nu gefraudeerd kan worden.

Journalisten van onder meer het computertijdschrift PC-Active en de NOS hebben samen met de SP-medewerker de beveiliging van de ov-chipkaart getest en ontdekt dat op tien kaarten waarmee ze de proef deden, er slechts één werd geblokkeerd. Met de overige kaarten hebben ze wekenlang gratis kunnen reizen.

Dat de ov-chipkaart kon worden gekraakt, werd een paar jaar geleden al duidelijk. Het bedrijf dat de ov-chipkaart verzorgt voor het OV, TLS, zei dat dit geen groot probleem was omdat de fraude altijd binnen 36 uur zou worden ontdekt en de frauduleuze kaart dan meteen zou worden geblokkeerd. Of de huidige fraude in zijn volle omvang is geconstateerd is onduidelijk, maar geblokkeerd werd slechts één kaart. En zelfs met die kaart kon nog wel in metro, tram en bus worden gereisd. Alleen de poortjes van de NS accepteerden die kaart niet meer.

TLS heeft volgens de NOS afgelopen vrijdag aangifte gedaan van fraude, drie weken nadat voor het eerst illegaal met de kaarten is gereisd. De overige kaarten zouden in overleg met justitie bewust niet zijn geblokkeerd. Hoe groot de fraude is die TLS daadwerkelijk heeft ontdekt, wil het bedrijf niet zeggen in het belang van het onderzoek.

Volgens de NOS is het opstarten van het programma OVSaldo genoeg om elk willekeurig bedrag tot een maximum van 150 euro op de kaart te zetten. Conducteurs, controleurs en controlepoortjes op stations, in trams en in bussen merken de fraude niet op.

PC-Active stelt dat met de kraak het failliet van het systeem is aangetoond. "De middelen om de kaart te kraken zijn nu echt binnen handbereik van de gewone gebruiker gekomen: de Windows-software is makkelijk in het gebruik en een speciale kaartlezer kost op internet maar dertig euro." Het tijdschrift stelt dat het op dit moment niet de vraag is of er massaal gebruik van de kaart gaat worden gemaakt, maar wanneer het beveiligingsprobleem van de chipkaart nu eens serieus wordt genomen.

Drie jaar geleden, kort na de eerste kraak van de ov-chip door ict-specialisten, eiste de Tweede Kamer al dat er een veiliger chip zou komen. Een onderzoek van een Britse universiteit adviseerde aanvankelijk ook dat er snel een veiliger chip zou worden ingezet, maar dat advies werd afgezwakt voordat het rapport erover naar de Tweede Kamer werd gestuurd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden