'Journalisten moeten er nu serieus over gaan praten'

PRETORIA (ANP, AP) - Staatssecretaris Nuis wil de komende maanden overleg met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) om tot een gedragscode voor journalisten en fotografen te komen. Hij was niet de enige bewindsman in de wereld die een daad wil stellen.

“Ik wil als stimulator en katalisator optreden, maar ik vind het in de eerste plaats een taak van de journalisten zelf om zo'n gedragscode op te stellen”, zei de minister tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika. “Ik denk dat het nu aan de orde is en ik wil er dus serieus met ze over gaan praten.” Hij deed zijn uitlatingen naar aanleiding van de discussie die na de dood van prinses Diana is losgebarsten over fatsoensnormen voor de media.

Voorzitter Ron Abram van de NVJ voelt echter niets voor een gedragscode voor de pers. Hij zei zondag dat de verantwoordelijkheid voor de publicatie van beelden in krant of televisie bij de eindredacteur ligt. “Dat is de laatste zeef”, zei Abram. Overigens vindt hij dat bijna alle Nederlandse media 'fatsoenlijke grenzen' in acht nemen.

In Parijs riep minister van cultuur en communicatie Catherine Trautmann zelfs op tot zwaardere straffen voor journalisten die privacywetten schenden. In Londen drong Lord Wakeham, voorzitter van de Britse klachtencommissie voor de Pers, aan op nader onderzoek. Clive Soley, fractievoorzitter van de Labour-partij, zei dat hij blijft ijveren voor invoering van een privacywet. In Bonn pleitte CDU-functionaris Peter Hintze voor betere bescherming van de privacy.

Bondskanselier Helmut Kohl opperde in een condoleancetelegram aan premier Blair de mogelijkheid van gezamenlijk optreden. “Wij zouden er samen over moeten denken of de verschrikkelijke omstandigheden van de dood van prinses Diana gezamenlijk optreden vereisen”, schreef Kohl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden