Column

Journalisten horen op straat

Johan ten HoveBeeld Jorgen Caris

Begin vorige week was er enige opwinding over het feit dat president Trump een deel van de media had uitgesloten van een persbriefing in het Witte Huis. The New York Times was erbij, CNN en de Britse BBC - voorwaar niet de geringste.

Heel lelijk natuurlijk en columnist Stevo Akkerman vroeg zich ongerust af of ‘zoiets ons in Nederland ook te wachten staat’. Zo ja, dan hoopte hij dat ‘alle media hun spullen zouden pakken en wegrennen. Collectief’. Ik zie het nog niet gebeuren, het eerste niet en het tweede trouwens ook niet.

Voor de goede orde: ik ben tegen het uitsluiten van media bij persconferenties, -briefings en -gesprekken. Maar er zijn ergere dingen. Ik heb ze ook wel eens meegemaakt en soms waren ze heel gezellig. Je ziet weer eens collega’s van andere media en vaak is er ook nog wel een aardig café in de buurt. Maar het belang ervan voor de journalistiek en de nieuwsgaring wordt schromelijk overdreven. De beleggers van persconferenties, of het nu hoge of lage overheden zijn, bedrijven, voetbalclubs of andere instituten, vertellen de pers meestal alleen die dingen die ze kwijt willen. Terwijl journalisten, als het goed is, vooral die dingen willen weten die ze niet kwijt willen.

Hebben de bazen van VW soms een persconferentie gegeven om te vertellen dat ze de goegemeente al jaren belazerden met ‘sjoemelsoftware’? Hebben Teeven en Opstelten een persbriefing belegd om helder te zeggen waar dat bonnetje was gebleven? En heeft Trump een mooi persgesprek geregeld om te melden hoe zijn ploeg al voor zijn aantreden gemene zaak met de Russen van Poetin maakte? Ooit een persconferentie meegemaakt waar de bazen van een voetbalclub of een speler meedeelden dat ze een wedstrijd ‘gefixt’ hadden en daar toch mooi een paar centen aan hadden overgehouden?

Dat gebeurt niet. Dat moeten journalisten zelf uitzoeken. Daar zijn ze voor. Journalisten horen op straat, letterlijk en figuurlijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden